Свети Игнатий Богоносец – Игнажден

thumb.php
  Тропар на свещеномъченик Игнатий Богоносец
   Последовател на нравите и наследник на престола на апостолите си бил, боговдъхновени, и си открил делата като възвеждащи към съзерцанието, затова си развил словото на истината и с вяра си се подвизавал до кръв, свещеномъчениче Игнатие. Моли Христос Бог да се спасят нашите души.
20
              Готви се, Витлееме, отвори се за всички, Едеме, радвай се, Ефрате, защото Дървото на живота разцъфтя в пещерата от Дева. Нейната утроба е мислен рай, в който е Божествената градина, като ядем от нея, ще бъдем живи и няма като Адам да умрем. Христос се ражда, за да възстанови отпреди падналия образ.

Братя и сестри,
          Днес честваме свети Игнатий Богоносец – един от най-знаменитите светители от раннохристиянско време, прославен епископ, молитвен застъпник и всеотдаен пастир, завършил с мъченическа кончина земния си живот, отдаден на Христа.
Свети Игнатий вижда Христа с очите си. Той е именно онова дете, за което евангелието разказва, че Спасителят вдига на ръце и го поставя сред апостолите с думите: „Ако не се обърнете и не станете като деца, не ще влезете в Царството Божие“.
Посветил се изцяло на служение Богу, свети Игнатий приема мъченическа смърт в дните на император Траян, през 109 година, на преклонна възраст. Достигнал съвършенство и старческа седина, Богоносецът Игнатий е изпратен с кораб от Мала Азия за Рим, където по тогавашния обичай на гоненията е хвърлен на Колизеума, за да го разкъсат диви зверове, както са постъпвали тогава с ония, които не са се отричали от Христа.
Пътувайки немалко дни за Рим, епископ Игнатий пише своите седем послания до различни малоазиатски църкви с увещания и завети за духовен живот. Тези послания са запазени до днес.
Светителят моли християните от различните общини да се молят за него, да бъде укрепен за мъченичество. Това ще рече, че той не разчита на слабите си човешки сили, не разчита на дългогодишния си опит на аскет, той разчита само и единствено на Бога, за да може да се възкачи по своята собствена Голгота.
Така трябва да е с всички нас. Да не сме високомерни и сигурни в своите качества, в своите добродетели и опит. Да търсим само и единствено Христа, а всичко останало ще ни се придаде. Да осъзнаваме своята немощ – и духовна и телесна, и да възложим всичкото си упование на Бога.
А Бог по Своята велика милост ще ни укрепи, колкото и тежки да са изпитанията ни. Защото все пак, изпитанията ни са по мярата на нашите сили.
Божието благословение да е с всички вас, по молитвите на свети Игнатий и на свети мъченик Бонифаций, и най-вече по застъпничеството на Пресветата Владичица наша Богородица. Амин
!
Копирайте Проповед на Игнажден, 2020
Иконата е копирана от http://www.elika.blog.bg
към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s