Света великомъченица Варвара

Да почетем света Варвара, защото с помощта и оръжието на кръста, тя – всечестната, разкъса примката на врага и като птица се освободи от нея.

Братя и сестри,
             Когато възпоменаваме толкова прославени великомъченици, като днес честваната достославна Варвара, не може да не преклоним глави и сърца пред Божията благодат, превърнала ги в сияещи лампади в невечерния ден на Божието Царство.
Защото знаем от житието на светицата – тя още от ранни години е съзерцавала природната красота и е прозряла битието на Неописуемия Творец, Създател на всичко видимо и невидимо. Била е езичница, възпитана в езически дух, но Бог я е избрал, за да понесе Името Му пред управници и да вдъхновява християните от всички времена за устояване на истината. И не само това – светиите не са само живият пример за съвършен живот и съвършена вяра – те са наши молитвени застъпници, Божии хора, осияни с венците на правдата, които могат с дръзновение да измолват милости за грешния човешки род.
И точно защото греховете ни са неизброими, точно затова обръщаме поглед към светиите и към Майката Божия за молитвено застъпничество пред Божия престол. Света Варвара е помогнала на мнозина след своята кончина, много пъти се е явявала на болящи при епидемии от шарка, избавяща от внезапна смърт.
Просим нейните молитви и в този час, когато немалко болни и страдащи изживяват страшни мигове. Молим се тя да ни подкрепи, тя да измоли от Господа още дни, за да принесем покаяние. Уповаваме се на нейните молитви, на тази дивна Божия угодница, претърпяла невероятни мъки за Христа. И знаем, дори в долината на смъртната сянка да тръгнем, Бог пак ще е с нас.
Само да имаме упование и търпение, та кратките страдания от този земен път да покрият множеството ни грехове.
По молитвите на света великомъченица Варвара и на всички светии, и най-вече по застъпничеството на Всемилостивата Владичица, света Богородица, Господ да ни прости и помилва. Амин!

Иконата е копирана от http://www.vseikoni.ru

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s