Честит Димитровден!

Стенопис от църквата „Св. Димитър“ в Бобошево
текст
Великомъчениче, ти който надвиваш езичниците, откри се на света като велик победител в беди. Както срина гордостта на Лий и вдъхнови Нестор за смел подвиг, така свети Димитрие, моли Христа Бога да ни дарува велика милост.     

Братя и сестри,
На днешния празничен ден Църквата възпоменава великия Божи угодник, мъченик, прославил Христа с безукорен живот и славна смърт, заради вярата – днес честваме свети Димитър.
             Наречен е Мироточиви, защото на Господ е угодно да го прослави чрез нетление и целебно миро.
              Свети Димитър е убит – пронизан с копия в тъмницата в ранното утро на 26 октомври, 306 година. Убит е по заповед на император Галерий – един от гонителите на християнството в онези времена.
            Благочестив и възпитан в християнски дух от младини, свети Димитър не се страхува, въпреки че е на висок пост – управител на Солун – не се страхува да изповядва вярата открито, знаейки, че ще бъде наказан със смърт.
               Тогавашните гонения често са завършвали не само с лишаване от имот и със заточения, но и с явно мъченичество.
                От раннохристиянско време знаем мнозина  – десетки, стотици, които смело заявяват, че са християни, разследвани, затваряни и изтезавани, които предпочитат смъртта, вместо да принесат жертва – да хвърлят тамян пред статуята на някое езическо божество.
               Сред тези прославени Божии угодници, истински слънца в невечерния ден на Божието Царство, сияе, увенчан с нетленен венец на славата, и свети Димитър – патрон на този храм, светец, особено почитан сред българския народ още от най-старо време.
                Днес над мястото, където е погребан в Солун, е изграден великолепен храм, а долу – в криптата, можем да видим огромния басейн, който се е пълнел с целебното миро, изтичащо от светите мощи на мъченика.
                 Прекланяме се с любов пред светите му икони, предали ни неговия лик – лик на млад мъж, градоначалник, знатен аристократ, оставил всичко земно като преходно и нетрайно – човек, избрал добрата част, която няма да му се отнеме.
                Не може да не се възхищаваме на неговия подвиг, не може да не се прекланяме пред неговите страдания за Христа, не може да не желаем да подражаваме на вярата му.
                 Защото и в нашия живот има много изкушения, много съблазни ни застигат и трябва да се стараем винаги да сме с Христа, винаги да сме достойни за званието „християнин“.
                 А това ще рече да не приемаме чужди и богопротивни учения, които не са Христови, да стоим далеч от идеите за прераждане, от заниманията с астрология, далеч от баене, гадаене, леене на куршум, йога, окултни практики от всякакъв вид, които изобилстват в нашия свят. Ето така можем да кажем, че стоим във вярата, пък не се иска много от нас – просто да бъдем просветлени в Христовите истини. Защото днес никой не ни гони от Църквата, но ние сами не искаме да дойдем на Църква. Днес никой не ни убива заради това, че носим кръст, но ние доброволно се отказваме от Христа, като отиваме в чужбина, приемаме католическа или протестантска вяра и дори не учим децата си, родени там, на български език.
                Днес сме готови да предадем всичко, подлъгани от фалшивите ценности на нашето бездуховно време.
                Но трябва да знаем, че не може да има съгласие между светлината и мрака, между Христа и лъжехристиянската духовност.
                Да четем Новия Завет и житията на светиите, да идваме по-често на богослужение, особено на неделна литургия, да навлизаме в истинно Христовите заръки – ето това е пътят на християнина, на онзи християнин, който не е само „празничен“ християнин, дошъл в храма само на Великден, за да запали свещ.
                Да бъдем християни, които изповядват Христовата вяра и Христовите истини, като днес чествания свети Димитър Мироточиви, Солунски Чудотворец.
                Божието благословение да е с всички вас!
                Честит и благословен празник!
                Честито на всички именици, носещи името на Христовия приятел – великомъченик Димитър!  

         На 25 октомври, в навечерието на празника на свети великомъченик Димитър Мироточиви, храм „Свети Димитър“, Хасково, посреща вярващите с тържествения звън на празнична вечерня.
        На празника – 26 октомври, утринната служба започва в 8 часа, като следва света литургия, молебен канон, празничен водосвет и братска трапеза.
        Да помолим свети Димитър да се застъпи пред Бога за душевното ни здраве и спасение!

Стенописът е копиран от http://www.wikipedia.org

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s