Неделя на светите Отци от 6-те Вселенски събори

megalp_sabor

Матей 5:14-19

         Вие сте светлината на света. Не може се укри град, който стои навръх планина. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи. Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец.
         Не мислете, че съм дошъл да наруша закона или пророците: не да наруша съм дошъл, а да изпълня. Защото, истина ви казвам: докле премине небето и земята, ни една йота, или една чертица от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.
          И тъй, който наруши една от най-малките тия заповеди и тъй поучи човеците, той най-малък ще се нарече в царството небесно, а който изпълни и поучи, той велик ще се нарече в царството небесно.
Братя и сестри,
            Христос нарича апостолите „светлина на света“. В по-широк смисъл – носители на тази светлина, идеща от Бога и озаряваща проповедниците, учителите и праведниците на всички времена. Тази богоозареност е присъща на онези, които изпълняват Божиите заповеди, те стават сияещи чрез Светия Дух, духовни лампади, които разпръскват духовния мрак, религиозното невежество, кривоверието, бездуховността, грубия материализъм и всяко изопачаване на Божията правда. Такива духовни съсъди не могат да се укрият, те са на планината – на висината на духовното съвършенство. Без да се гордеят и тщеславят, тези богоносци, в труд, молитва и добротворство просияли, дават истински пример за духовен живот.

              Такива са светите Отци от 6-те Вселенски събора – праведници, поборници за вярата, изповедници, често с рани и осакатявания защитили вярата, литератори и богослови, съумяли, научени от Светия Дух, да защитят истините на апостолската Църква от лъжливите учения и ереси, които са воювали срещу Църквата още от първите й дни.
               На някои от тях имената са известни, на други – знайни само за учените, познаващи изворите на църковната история, но всички те се отличават със своята чиста и пламенна вяра и с непоколебимостта при нейното устояване.
Това не е останало в миналото. Защото и днес имаме еретически учения, които се стремят да обезличат Църквата. И днес идват сектантски водачи като вълци в овчи кожи, за да късат души от Христовото стадо.
            В наши дни е особено популярна ереста, лъжеучението на икуменизма. Това ще рече обединяване на всички християнски общности, без заблудилите се да отстъпят от своето неправо учение. Видяхме, че и папата, сам носител на схизматично, лъжливо и отдалечено от апостолската вероизповед учение, и папата дойде като приканваше за обща молитва всички религиозни общности. Да, идеята изглежда добра – да се помолим за мира в света. Но няма как да се молим заедно православни, ще рече Христови, няма как да се молим заедно с отпадналите от вярата преди момента на тяхното  покаяние и обръщане. И ето – радетелите на икуменизма напредват, използвайки нашето религиозно невежество, нашето лекомислие, че общата религиозност може да бъде нещо добро.
Срещу всички тези лъжеучители са сложили подписите си Отците от 6-те Вселенски събора, които за правилното изповядване на вярата са били готови на мъченически подвиг.
               Компромиси с вярата не може да има. Да бдим над духовния си живот, да се задълбочаваме в знания за нашата вяра, като обърнем гръб на хилядите лъжливи учения – духовни капани по пътя на спасението.
И да помним, че не можем, не е редно, и трябва да принесем покаяние дори за частна молитва съвместно със сектанти, иноверци и инославни. В противен случай попадаме под ударите на древните канонически разпоредби и обръщаме гръб на собственото ни духовно наследство и нерадеем за собственото си спасение.
Господ да ни вразуми и помилва по молитвите на светите Отци от Вселенските събори. Амин!
Иконата е копирана от www.pravoslavieto.com (изт. vlasiostsotsonis.com)
КопирайтеПроповед на Неделя на светите Отци от 6-те Вселенски събора, 2020

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s