Честит Петровден!

 

тропар свв. Петър и Павел

           Първопрестолни между апостолите и учители на вселената, молете Владиката на всички да дарува на света мир и на душите ни велика милост.

Братя и сестри,
              Днес Православната Църква отдава почит на апостолския подвиг на светите Петър и Павел, наречени първовърховни.
             Апостол Петър ни е добре познат от евангелието, той е повикан пръв от Христа заедно с брат си Андрей Първозвани, той е един от 12-те апостоли, били с Учителя на Т айната вечеря. Пламенен и емоционален, апостол Петър следва Учителя, тръгва да ходи по водата към Христа. Знаем, че той разпознава в Христа Спасителя на света казвайки: „Ти Си Христос, Синът на Живия Бог.”


               В нощта на арестуването на Спасителя, Петър без да иска се отрича три пъти от Христа, точно както му предсказва Спасителят. Затова и след Възкресението Христово Господ трикратно го пита: „Обичаш ли Ме?” и добавя: „Паси Моите овци.” С тези думи Христос възстановява апостолското му достойнство, погубено с трикратното отричане.
            Знаем, че в Рим в дните на гонението срещу Църквата, подето от император Нерон, апостол Петър приема страдания заради вярата. Той е разпънат на кръст, като сам пожелава да го разпънат с главата надолу, за да не се уподоби на Христос. Оставил ни е две послания – неизменна част на Новия завет. Знаем също, че неговият разказ е в основата на евангелието според евангелист Марк, защото Марк е бил спътник на апостол Петър.
                 Апостол Павел пък, наречен също първовърховен, не е сред непосредствените ученици на Христа. Той е обучаван за равин, за еврейски законоучител и бил яростен гонител на Христовата Църка. Но ето, тръгнал за Дамаск със стража, готов да арестува тамошните християни, Павел е озарен от неземна светлина. Той чува гласа на Господа, Който го призовава към служение. Господ му казва: „Защо Ме гониш? Мъчно е за теб да риташ против ръжен.”
              Не може да се противостои на Божията воля. И Бог благоволи именно този образован юдеин да стане негов апостол, да разнесе името Христово по целия тогавашен свят, да проповядва на езичниците, да не спира да говори и пише на християните от всички времена. От апостол Павел са остават цели 14 послания от Новия Завет. Проникновено и премъдро той тълкува и разяснява божествените Писания, скърби за неверието на сънародниците си и благовести на езичниците, които, вече покръстени, стават мнозинство в Църквата. Понесъл много трудове, глад, нищета, побои, затвори, гонения при своите пътувания, апостол Павел е посечен с меч в Рим, също в дните на Нероновото гонение.
               На иконата на днешния празник апостолите Петър и Павел са изобразени един до друг като съзидатели на Църквата върху крайъгълния камък – Христа.
Двамата апостоли, тъй различни по социално положение, нрав, темперамент, образование и начин на проповядване, са удостоени в Божието царство с еднаква почит на първопрестолници, както ги възхвалява Църквата.

              Господ да ни прости и помилва по техните свети молитви.
              Честит празник! Честито на всички именици!
Копирайте Проповед на Петровден, 2020
Иконите са копирани от http://www.pravoslavieto.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s