Неделя на всички светци, в България просияли

vsi_bg_svetii_karlovo Бълг светии

          Като почитаме вашия честен събор и празнуваме вашата свята памет, български светии, усърдно ви молим: молете Господа за всички, най-вече за нашите ближни, да се запази българската земя от всяка беда и народът да се утвърди навеки в православната вяра и като преживеем благочестно в мир живота си, заедно с вас да достигнем Вечното Отечество в Блаженото Царство на Христа Бога!
Братя и сестри,
            По Божията благодатна милост достигнахме до днешната Втора Неделя след Петдесетница, когато честваме всички български светии и всички светци, просияли по нашите земи. Това е повод да обърнем молитвен взор нагоре към духовното небе, където пред Божия престол пребивават облечените в бели дрехи, дошли от голямата скръб, праведници, удостоени с нетленните венци на Божията слава. Сред тях са и мнозина български светии, наши съотечественици, превърнати от Божията благодат в горящи лампади с духовна светлина, възвисени като светила, които не могат да се укрият под скрина. Немалко от тях са светители като свети Патриарх Евтимий, свети Теодосий Търновски, свети Патриарх Йоаким, свети Софроний Врачански, пример за безукорен живот на епископи, положили душата си за словесното стадо, истински пастири, последвали докрай Пастиреначалника Христа.

             Твърде, твърде голямо множество са мъчениците, пострадали в нашето многострадално отечество – мъченици от раннохристиянската епоха като свети Дасий Доростолски, свети Зосима Созополски, мъченици от княжески род като свети Боян Енравота и свети Йоан Владимир, мъченици от османската епоха, които знаем често само с по няколко реда от гръцките атонски жития. Опазили светата вяра, избелили дрехите си с кръвта на Агнеца Христа, те – свети Георги Софийски, свети Николай Софийски, света Злата Мъгленска, света Ангелина, света Аглика Търновска, баташките и новоселските страстотерпци и още много други. Мнозина за нас неизвестни светии са увенчани, задето не са отстъпили от Христа и не са предпочели земния живот пред небесния.
            Имаме молитвите и на преподобните ни светии – свети Йоан Рилски, родоначалника на нашето монашество, великия чудотворец, честван по целия православен свят, имаме молитвите на света Петка, свети Ромил Бдински, свети Роман Търновски, на царете ни просияли в святост – свети цар Борис – Михаил Покръстителя и неговия внук свети цар Петър, на стотици и хиляди, повечето за нас неизвестни, за които знаем твърде малко. Сред тях има духовни светила като свети Пимен Зографски, за които е редно да търсим повече знания.
            Защото житията са укрепващи душата и възвеждащи към духовна висина, дори и нас, съвременните хора, разнежени и обременени с най-разнородни, често нехристиянски възгледи.
           Нужно е тук да подчертаем, че не всяко духовно явление, родено на наша почва, е истински богоугодно, праведно и благочестиво.
            Има широко известни „духовни“ водачи, чиито предсказания не са от Божия Дух, а от подсказките на противника, от дявола. Такива са Ванга и Стойна, които някои наричат преподобни. Както знаем, и апостол Павел изгонил дух на прорицание от една слугиня, която дори го е сочела за апостол.
             Защото в часа на Съда, когато тези лъжливи водачи – всякакви екстрасенси, лечители, ясновидци, обладани от противния дух, попитат Господа:“Не в Твое ли име пророкувахме? Не в Твое ли име бесове изгонвахме?“, Той ще им каже: „Махнете се, не ви познавам!“
            Нека ние поне, след като сме Христови и сме цял живот в Църквата, да изповядваме вярата с дух и истина, далече от всяка заблуда, лъжеучение и примамливи видения. Защото едно е Божият Дух, а друго духът на противника, който говори у всички тези окаяни и обладани люде. Нека знаем ясно, че нито Петър Дънов е учител, нито Ванга е пророчица, нито Стойна е преподобна, Църквата никога не я е канонизирала, нито дядо Влайчо е светец. И ако досега не сме знаели, че сме в заблуждение, ако досега не сме имали грях, поради незнанието си, то отсега вече, знаейки това, ще отговаряме в часа на Съда. Ще отговаряме, ако признаваме за истина  прераждането, ако разпространяваме литература, изпълнена с лъжлива духовност. Ще отговаряме, ако не се покаем, че сме посещавали Рупите и всякакви други „енергийни“ местности, надявайки се на лечителната им сила.
           Но нека знаем, че сега е моментът, бидейки християни на думи, да станем Христови на дело. Защото всеки може да се заблуди, но и всеки ще отговаря, ако упорства в заблудата си. Имаме лекарство – това е покаянието и изповедта, чрез които Светият Дух избелва духовната ни дреха. Моля ви не упорствайте в заблудите!
            Защото и свети Йоан Златоуст казва:“Който е познал истината и търси нещо друго, очевидно търси лъжата“ и увещавайки своите съвременници да се откажат от разпростанените нечестия в ония дни, добавя:“ Това слово ще бъде между вас и мен в часа на Съда“.
            Който има уши да слуша, нека слуша!
            Божието благословение да е с всички вас, по молитвите на нашите светии. Амин!
Копирайте Проповед на Неделя на всички български светии, 2020
Иконата е копирана от http://www.pravoslavieto.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s