Евангелско четиво и проповед на Неделя на Разслабления

stock-photo-55307132Йоан 5:1-15

           Подир това имаше иудейски празник, и възлезе Иисус в Йерусалим. А в Йерусалим, при Овчи порти, се намира къпалня, по еврейски наричана Витезда, която има пет притвора. В тях лежеше голямо множество болни, слепи, хроми, изсъхнали, които очакваха да се раздвижи водата, защото Ангел Господен от време на време слизаше в къпалнята и раздвижваше водата, и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше, от каквато болест и да бе налегнат.
          Там имаше един човек, болен от трийсет и осем години.
          Иисус, като го видя да лежи и като узна, че боледува от дълго време, казва му: Искаш ли да оздравееш?

          Болният му отговори: Да, господине, но си нямам човек, който да ме спусне в къпалнята, кога се раздвижи водата, когато пък аз дойда, друг слиза преди мене.
          Иисус му казва: Стани, вземи одъра си и ходи.
          И той веднага оздравя, взе си одъра и ходеше.
          А тоя ден беше събота. Поради това иудеите думаха на изцерения: Събота е, не бива да си дигаш одъра.
          Той им отговори: Който ме изцери, Той ми рече: Вземи одъра си и ходи.
          Попитаха го: Кой е Човекът, Който ти рече: Вземи одъра си и ходи?
          Но изцереният не знаеше, кой е, защото Иисус се бе отдръпнал поради тълпата, що беше на онова място.
          След това Иисус го срещна в храма и му рече: Ето, ти оздравя, недей греши вече, за да те не сполети нещо по-лошо.
          Човекът отиде, та обади на иудеите, че Иисус е, Който го изцери
                                      Братя и сестри,

           В четвъртата Неделя след Пасха Църквата чества велико чудо, сторено от нашия Господ Иисус Христос, над един тежко болен – разслаблен, ще рече парализиран човек.
           Това се случва в къпалнята Витезда в Йерусалим, където мнозина получават изцеление, защото Господен ангел отвреме навреме слиза и раздвижва водата. Може би се сещате, че същото евангелско четиво за къпалнята, където лежат множество болни, се чете и при водосвета, защото както е била лековита по Божия воля водата на йерусалимската Витезда, така и всяка светена вода е чудодейна по силата на вярата ни – лечителна за души и тела.
            Евангелист Йоан съобщава, че в притвора на Витезда Господ среща парализирания от 38 години болник, изцелява го и дори го кара да вземе одъра си и да го носи – факт, който прави чудото още по-смайващо, предвид тежестта на одъра и досегашната дългогодишна немощ на разслабления.
            След изцеляването си оздравелият пак среща Спасителя и чува думите Му: „Ето, ти оздравя, недей греши вече, за да не те сполети нещо по-лошо“.
           Какво значи това? Значи, че греховете са истинската ни болест, често невидима за другите човеци. Често нашите грехове са истинската причина за болестите и скърбите. Това важи и за отделните човеци, и за цели народи. Когато чашата на беззаконията се препълни, какво добро може да очакваме? Нима нашият век, нашето време не даде пример за ужасни самоунищожения, за извращения, превърнати в норма, за войни и демагогия, за погубване на творението – природата, която ни заобикаля? Може ли цялото това нечестие да даде добър плод?
           Наистина скръбни и тревожни са нашите дни. И бихме били загубени сред привидните и временни успехи на нашето битие като потребители, ако нямахме вярата – вярата в Света Троица, в изкупителното дело на Спасителя, в изпълнението на пророчествата от Свещеното Писание и във всеблагия Божи промисъл.
           Защото Господ е един и същ  и вчера, и днес, и утре.
           Праведните обича, грешните милва, всички води към спасение.
           Нему се уповаваме, на Него се кланяме, Него славословим и Му благодарим за всичко. Защото целият свят днес е един разслаблен болник, изтерзан от душевните злодеяния. Единствен Богочовекът може да спаси и спасява. Но от нас се очаква да се борим с греха, с греховните си навици, да принасяме покаяние и да не спираме да се молим. И да не забравяме и делата на милосърдие, сторени според силите ни.
           Господ да ни помилва според милостта, която сме сторили някому.
           Божието благословение да е с всички вас. Амин!
           Христос воскресе!
Копирайте Проповед на Неделя на Разслабления, 2020

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s