Честит Гергьовден!

w600_Obraz-svyatogo-velikomuchenika-Georgiya-Pobedonosca
Тропар Св. ГеоргиКато освободител на пленените
и защитник на бедните,
като лекар на болните и победител на царете,
победоносче, великомъчениче Георгие,
моли Христа Бога да се спасят душите ни.

Възлюбени чеда на Светата Църква,
            Щастливи сме, че заедно честваме светия великомъченик Георги, прославен по целия християнски свят. И го честваме точно в дните, когато не е отшумял най-светлият празник за всички нас – Христовото Възкресение. И ако се вгледаме в житията на светиите, виждаме колко е голяма вярата и дръзновението им – до степен, че претърпяват не само материални щети, не само подигравки и изгнание, прогонване от престижна работа, но претърпяват чудовищни страдания и умират за Христа, увенчани с най-светлите венци на мъченическия подвиг. Сред дръзновените и прославени мъченици е и свети Георги, на когото младостта и благородният произход не са попречили да се откаже от всяка привързаност към земния живот.

            Виждаме колко различни и възхитителни в своята обич към Христа и към Неговата истина са мъчениците. Различни от нас, защото ние треперим от най-малкия дискомфорт, отбягваме и най-малкото неудобство, за вярата се сещаме най-накрая, след като сме уредили всичко друго в живота.
            Но колкото повече виждаме своите слабости, своите немощи като християни, то толкова повече прекланяме коленете на сърцата си пред подвига на мъчениците. Те са нашият най-светъл пример, без значение, че са живели толкова отдавна – през 3 –ти век като свети Георги. Светиите, и в частност мъчениците, всеки миг предстоят пред Бога и се молят за нас, за нашето вразумление, просветление и спасение.
             И всички, които имат техните имена, в случая Георги, всички имат за покровител безстрашния в устояването на истината свети Георги. Затова е и редно да даваме имена на светии на нашите чада, за да имат свой небесен покровител.
             Свети Георги е именен светия, небесен покровител на толкова много християни, той е честван и прославен нашир и надлъж. И ако нямаме сили да последваме толкова съвършен и праведен живот, то поне да го последваме в неговата силна и пламенна вяра в Христа.
              Господ да ни прости и помилва, да просвети и облагодати за устояване в Христовата вяра по молитвите на свети великомъченик Георги. Амин!
              Христос воскресе!
Свети Георги Победоносец
ратко житие)
           Този велик Христов мъченик живял и пострадал по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Още юноша, Георги постъпил на служба в императорската войска и едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Бил красив, умен и способен младеж и императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че той бил християнин. По това време срещу тях били повдигнати люти гонения: залавяли ги, затваряли ги в тъмница и ги подлагали на страшни мъчения. Понеже младият Георги бил наследил от покойната си майка голямо богатство, наредил робите да бъдат освободени, а имотът и парите раздадени на бедните. Така той се подготвил за велик подвиг в името на Господ Иисус Христос.
            Явил се в двореца в Никомидия, столицата на тогавашна Витиния, и смело защитил християнската вяра. Напразно бил съветван и увещаван от императора да се откаже от Христа. Заради твърдата му вяра бил подложен на различни мъчения, от тежки по-тежки: слагали огромен камък върху гърдите му; връзвали го гол на дървено колело с набити пирони; държали го три дни в яма с негасена вар; обували му железни нагорещени обуща и го карали да тича с тях; давали му да пие силни отрови. Благодарение на силната си вяра в Христос Георги понесъл стоически всички мъчения. Сам Господ Бог му се явил и само с допира на ръката Си излекувал раните му. На новите мъчения, измисляни от страна на императора, Георги смело отговарял: „По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз – да понасям мъченията.“
                Мнозина, като видели твърдостта на Георги, веднага повярвали в Христа. Повярвала и Александра, съпругата на императора. Диоклетиан наредил и двамата да бъдат посечени с меч. По пътя към мястото на наказанието Александра припаднала и предала Богу дух. При вида на такава блажена смърт Георги прославил Бога и бодро продължил към своята Голгота. Когато стигнали на определеното място, мъченикът спокойно навел глава под меча на палача и бил обезглавен на 23 април 306 година.
Христо Темелски (източник http://www.pravoslavieto.com)
             На 6 май храмов празник празнуват храм „Свети Георги“ в град Хасково и едноименият храм в село Минерални бани, Хасковско. Честит празник на всички!
Копирайте Проповед на Гергьовден,2020
Житие на свети Георги

Кратко житие на свети Георги

Иконата е копирана от http://www.church-bench.ru

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s