Томина Неделя

Томинанеделя

1

  Макар да беше запечатан гробът, Ти Животе,  Христе Боже, Възкресение на всички, от гроба възсия, и при заключени врати застана пред учениците, като чрез тях ни даде истинския Дух, по Твоята велика милост.

Евангелско четиво
Йоан 20:19-31

          А вечерта в тоя ден, първи на седмицата, когато вратата на къщата, дето се бяха събрали учениците Му, стояха заключени, поради страх от иудеите, дойде Иисус, застана посред и им казва: Мир вам!
          И това като рече, показа им ръцете и нозете и ребрата Си. Учениците се зарадваха, като видяха Господа.

          А Иисус пак им рече: Мир вам! Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам. И като рече това, духна и им казва: приемете Духа Светаго. На които простите греховете, тям ще се простят, на които задържите, ще се задържат.
           А Тома, един от дванайсетте, наричан Близнак, не беше с тях, когато дохожда Иисус. Другите ученици му казваха: Видяхме Господа. А той им рече: Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите, и не туря пръста си в раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам.
          След осем дена учениците Му бяха пак вкъщи, и Тома с тях. Дойде Иисус, когато вратата бяха заключени, застана посред тях и рече: Мир вам!
         После казва на Тома: Дай си пръста тук, и виж ръцете Ми, дай си ръката и тури в ребрата Ми; и не бъда невярващ, а вярващ.
         Отговори Тома и Му рече: Господ мой и Бог мой!
         Иисус му казва: Тома, ти повярва, защото Ме видя, блажени, които не са видели, и са повярвали.
          И много други чудеса направи Иисус пред учениците Си, за които не е писано в тая книга.
А това е написано, за да повярвате, че Иисус е Христос, Син Божий, и като вярвате, да имате живот в Неговото име.
         Господ каза: „Тома ти повярва, защото Ме видя, блажени, които не са видели и са повярвали“
Братя и сестри,
           Светата Православна Църква, която е „стълб и крепило на истината“, премъдро е постановила днес да честваме явяването на Възкръсналия Спасител пред учениците и най-вече – уверението на свети апостол Тома, случило се точно 8 дни след преславното Възкресение.
          Това уверение на свети апостол Тома е твърде важна случка, поучителна и спасителна за християните от всички времена, защото с вяра ходим, а не с виждане.
          Затова и ние имаме пред очи жадуваното блаженство – блаженството на онези, които не са видели, а са повярвали.
          Точно това ни прави християни. Тази вяра, която не се нуждае от доказателствата на сетивния опит, вяра неуязвима за съмнение, вяра извираща от посетените с благодат сърца, осенени от светлината на Светия Дух.
          Защото никой, никой в човешката история не е повярвал чрез някакви рационални доказателства. Затова и нашето богословие, богословието на Източната Църква, на апостолската Църква, никога не се е занимавало с изнамиране на доказателства за съществуването на Бога, както прави средновековния Запад.
          Защото тази вяра е Божия милост, Божия благодатна роса, спусната свише над омрачените души на грехопадналите наследници на Адам. Тази вяра е нашето всеоръжие, още повече, че чухме за Томовото неверие, което Църквата нарича „блажено“. Блажено е това неверие, защото е пример за посоката на истинския духовен живот, а това е възрастване по стълбицата на невидимите духовни дарования, преизобилно изливащи се и до момента от незримата същина на Светата и Божествена Троица.
          Срещали сме хора – начетени и грамотни в Писанието, добре обучени в християнската литература, сведущи в църковната история, които споделят:“И все пак не мога да повярвам, нещо не ми достига.“
            Да се молим, братя и сестри, Христовата светлина да просвети умовете и сърцата им, духоносната благодат да оживотвори душите на всички, та да могат всички да стигнат до познание на Истината.
            Та с препълнени с вяра и радост сърца да кажат ведно с нас: „Христос воскресе!“
            Благодатта на Възкръсналия Спасител да е с всички нас, по молитвите на светите апостоли, Майката Божия и на цялата светоносна тържествуваща Църква. Амин!
   Копирайтe Проповед на Томина Неделя,2020
Иконата е копирана от http://www.iconandlight-WordPress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s