Светли Петък

Петък

Живоприемни

           От твоя неизчерпаем извор, богоблагодатна, ти ме даряваш, вечно бликайки потоците на твоята неизказана благодат; а понеже свръх нашето разбиране си родила Словото, умолявам те, ороси ме с твоята благодат, за да ти пея: радвай се, спасителна вода!
Братя и сестри,
          В светлите дни на Светлата седмица, честваща нестихващо Възкресението Христово – Пасхата Господня, в тия светли дни Църквата ни услажда с велико чудо, сторено от Майката Божия през 5-тото столетие.
          Император Лъв, още млад войник, срещнал в една гора край Константинопол слепец, молещ за вода. Желаейки да помогне на клетника, Лъв навлязъл в най-гъстата част на гората и там чул гласа на света Богородица, която го насочила към вода – извор, който отворил очите на слепия. След като станал император, той издигнал храм при извора, където и днес стават десетки чудесни изцеления. Затова и на иконата на днешния празник виждаме Владичицата наша със Своя Божествен Син сред живоносната вода на извора, чудодейна по Божия воля.

         Това чудо, този празник, ни вдъхновява отново и отново да се обръщаме молитвено към Майката Божия – Застъпница за грешния свят, да се молим и просим тя да ходатайства пред Своя Син и наш Бог за омилостивение и прощение на греховете ни, за спасение и изцеление. И както стотици пъти е помагала на Божия народ, покривайки го със своя благоструен покров, така и сега да покрие всички ни, които просим молитвеното й застъпничество. Да ни утеши, да ни помилва и да ни помогне просим от света Богородица, която е нашата Небесна Майка от мига, когато Спасителят на Кръста посочи свети Йоан Богослов и рече: „Майко, ето син ти.“ Чрез осиновението на свети Йоан, любимия Господен ученик, Владичицата осиновява и грешното човечество. Облажавана от всички родове, дръзновено молеща пред Божия престол прошка и отсрочка, Майката Божия се моли за всички нас. Затова и ние да не преставаме да я славословим, често да повтаряме „Богородице Дево, радуйся“ и „Пресветая Богородице, спаси ни“.  Всяка молитва да завършваме с прошение към Небесната Царица. Да не се леним да четем акатисти към Нейни чудотворни икони, като знаем, че Господ, Който е един и същ и вчера и днес и утре, преизобилно излива милости по молба на Своята Пресвята Майка.
          Да не спираме да я умоляваме особено в днешните дни на изпитания, защото коя майка не ще се смили над своите изстрадали и непослушни чеда.
         Умоляваме светата Богоматер, знаейки, че всяка майка покрива недостатъците и грешките на детето си, а Божията милост се дава там, където има покаяние.
         Божието благословение да е с всички вас по застъпничеството на Преславната наша Владичица. Амин!
                                                                     Христос воскресе!
Копирайте Проповед на Светли Петък, 2020
Иконата Живоприемни източник е копирана от grace461.rssing.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s