Благовещение

annunciation1

25 03

           Днес е начало на нашето спасение и откриване на вечната тайна: Синът Божи става Син на Дева, и Гавриил благовести благодат. Затова и ние с него да зовем към Богородица: 
          Радвай се благодатна, Господ е с Тебе!

25 4

          На Тебе, Богородице, Поборницата Воевода, ние твоите раби, като се избавихме от беди, пеем победни и благодарствени песни, и понеже имаш непобедима сила, от всякакви беди ни освободи, за да ти пеем:
           Радвай се, Невесто неневестна!
Проповед на Благовещение
Братя и сестри,
           В тези скръбни дни честваме радостната, блага вест, която Архангел Гавриил е донесъл на Светата Дева – вестта, че Тя е избрана за Родителка на Благия, избрана за великата тайна на Боговъплъщението. Да отправим взор към Нея – Всечистата, Всесвятата, Царицата Небесна, Владичицата на света, по-светла от слънчевия блясък, сияеща над херувимите и серафимите. Да отправим молитвен взор към Всеблагата, осиновила грешния човешки род и да Я молим за застъпничество в тези страшни и скръбни дни. Да Я молим да простре Своя пречестен покров над грешния свят, както е правила хиляди пъти, та по Нейните молитви Бог да ни дарува милост и покой.

           Защото ние като християни знаем добре, че случващото се сега бедствие е допуснато от Бога заради нашите грехове. Не само заради нашите лични грехове, но заради греховете на света, греховете на цели народи. Чашата на беззаконията на грехопадналия свят сякаш е препълнена.
           От години чуваме за бедствия, земетръси, климатични промени, зловещи болести, войни, от години се ужасяваме от моралното разложение, което достига невиждани размери чрез съвременните технически средства.
           Да се молим на Господ, по молитвите на Неговата Пречиста Майка, Той да се смили над нас, да ни дарува прошка и омилостивение, да добави мирни и спокойни дни на този изстрадал греховен свят.
            Сега са дни на пост – да увеличим молитвата си и поклоните, да четем молебния канон на света Богородица, да се молим в 9 часа вечерта – часа на съгласната молитва, да се молим за пощада и отминаване на горчилката на тия дни.
           И макар скръбта на нашето време да носи вледеняващия полъх  на наближаващите последни времена, нека това да не ни отвлича от нашия дълг на християни,а това е дългът на молитвата и поста. По-често да повтаряме „Богородице Дево“ и да молим света Богородица за застъпничество. Да се молим и за всички наши лекари, които днес са на предния фронт на тази война срещу невидим и безпощаден враг. И да не забравяме, че и едно врабче не пада от стрехата без Божията воля.
            Готови ли сме заради Бога да се откажем от някой наш греховен навик, от някоя духовна немощ? Да го направим незабавно. Защото виждаме, че „преходен е образът на тоя свят“, както казва и апостол Павел.
            Честит и благословен празник!
             По застъпничеството и майчината свобода на света Богородица пред Престола на Нейния Син и наш Господ Иисус Христос, Бог да ни прости и помилва. Амин!
Копирайте Проповед на Благовещение,2020   
Иконата е копирана от http://www.artist-bg.com
към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s