Неделя на свети Григорий Палама

article_13103

Марк 2:1-12

           След няколко дни Той пак влезе в Капернаум и се разчу, че е в една къща.
           Тозчас се събраха мнозина, тъй че и пред вратата не можеха да се поберат, и Той им проповядваше словото.
            И дойдоха при Него с един разслабен, когото носеха четворица, и като не можеха да се приближат до Него поради навалицата, разкриха и пробиха покрива на къщата, дето се намираше Той, и спуснаха одъра, на който лежеше разслабеният.
           Като видя вярата им, Иисус каза на разслабения: Чедо, прощават ти се греховете.
           Там седяха някои от книжниците и размишляваха в сърцата си: Какво тъй богохулствува Тоя? Кой може да прощава грехове, освен един Бог?
           Иисус, веднага като узна с духа Си, че размишляват тъй в себе си, рече им: Що размишлявате това в сърцата си? Кое е по-лесно да кажа на разслабения: Прощават ти се греховете ли, или да кажа: Стани, вземи си одъра и ходи? Но за да знаете, че Син Човеческий има власт на земята да прощава грехове (казва на разслабения): Тебе казвам, стани, вземи си одъра и върви у дома си.
           Той веднага стана и, като взе одъра си, излезе пред всички, тъй че всички се чудеха и славеха Бога, като казваха: Никога такова нещо не сме виждали.

Братя и сестри,
           Чухте днешното литургийно евангелско четиво според евангелист Марк. Господ Иисус Христос изцелява тежко болен човек – разслабен, ще рече парализиран. Изцелява го, като вижда вярата на четиримата му близки, които разкриват  покрива на къщата, за да спуснат болния при Спасителя Христос. И Господ прекъсва проповедта Си, за да изцели нещастния. Виждайки вярата на тия четирима близки, които намират начин да доближат болния до Извора на Живота, Господ заради тази вяра опрощава греховете на разслабения, а после и го изцелява телесно.

           Виждаме колко голяма е силата на вярата. И как Господ решава да стори чудо именно заради тази вяра. Защото по силата на вярата ни Христос обещава, че и планини ще преместваме.
          Какви са тези планини? Да не разбираме буквално  – Бог не иска да местим скали и планини, Бог ни зове да преместим чрез покаяние и молитва огромната планина на нашите грехове и недъзи и да се хвърлим в морето на Божието всеопрощение и любов.
          Ето и тук Христос дава изцеление по силата на вярата на придружителите. Затова и Църквата кръщава младежи, които още  не могат да различат добро и зло, заради вярата на техните възприемници от кръщелния купел. Тази вяра ни отличава като християни.
         Живеем в тревожно, смутно  време. Да се уповаваме Богу, да просим от Майката Божия закрила и помощ, та Тя Всемилостивата да ни покрие със Своя Покров. Да призоваваме ангелите и светиите, които се молят за грешния човешки род в тези времена на изпитания.
         Нека да спазваме съветите на лекарите, знаейки, че над всички нас е Лечителят на души и тела – Всемилостивият Бог.
        И да не се страхуваме да пристъпваме към Светата Чаша, защото Светото Причастие е Самият Бог. Ето това е силата на вярата ни. И по тази вяра свещениците в древност са причастявали прокажени и после са потребявали причастието.
Защото, нека знаем всички, преди да пристъпят миряните към Свето Причастие, свещеникът вече се е причастил в олтара и след всички причастници той трябва да потребиса  Чашата и изчисти съсъдите.
         Да не се смущаваме и да не се боим от Светото Причастие, а да се страхуваме единствено, че е огън, който изгаря недостойните.
          Да не бавим своята изповед и разкаяние, да побързаме, защото виждаме, че преходен е образът на тоя свят.
          Всичко онова, което мислим за сигурно, планирано, неотменно, постоянно – всичко се променя в кратки мигове. Единствено Бог е един и същ и вчера, и днес, и утре.
         Да побързаме да Му поднесем своето съкрушено, смирено и разкаяно сърце.
         Божието благословение да е с всички вас, по молитвите на великия църковен учител и пламенен защитник на вярата – свети Григорий Палама. Амин!

Копирайте Проповед на Неделя на св. Григорий Палама, 2020

Стенописът е копиран от http://www.salpismata.blogspot.com

към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s