Евангелско четиво и проповед на Неделя Месопустна

Матей 25: 31-46

         А кога дойде Син Човеческий в славата Си, и всички свети Ангели с Него, тогава ще седне на престола на славата Си, и ще се съберат пред Него всички народи и ще отдели едни от други, както пастир отлъчва овци от кози, и ще постави овците от дясната Си страна, а козите – от лявата.
           Тогава Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна: Дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира, защото гладен бях, и Ми дадохте да ям, жаден бях, и Ме напоихте, странник бях, и Ме прибрахте, гол бях, и Ме облякохте, болен бях, и Ме посетихте, в тъмница бях, и Ме споходихте.
          Тогава праведниците ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и нахранихме, или жаден, и напоихме? Кога Те видяхме странник, и прибрахме, или гол, и облякохме? Кога Те видяхме болен, или в тъмница, и Те споходихме?
         А Царят ще им отговори и каже: Истина ви казвам, доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили.
         Тогава ще каже и на ония, които са от лява страна: Идете от Мене, проклети, в огън вечний, приготвен за дявола и неговите ангели, защото гладен бях, и не Ми дадохте да ям, жаден бях, и не Ме напоихте странник бях, и не Ме прибрахте, гол бях, и не Ме облякохте, болен и в тъмница, и не Ме споходихте. Тогава и те ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен, или в тъмница, и не Ти послужихме?
        Тогава ще им отговори и каже: Истина ви казвам, доколкото не сте сторили това на едного от тия най-малките, и Мене не сте го сторили.
        И тия ще отидат във вечна мъка, а праведниците – в живот вечен.

Братя и сестри,
             В днешната неделя Месопустна, когато за последен път вкусваме месо, в знак на подготовка към Великопостните дни, в днешната неделя Църквата възпоменава най-величавото събитие на бъдните дни – свършека на човешката история и края на този свят в познатия му вид. Като знаем,че небе и земя щепреминат,но Господните думи няма да преминат, четем с трепет и страх Божий описанието на това най-грандиозно събитие – Страшния съд.

           Сам Господ Иисус Христос казва, че ще дойде в слава със светите си Ангели, тържествено и видимо за всички. Негото Второ пришествие ще е славно, при глас на архангел и тръба Божия. Пред Божия престол-престолът на Съдията, щесе съберат всички народи, живели във всички времена по земното лице, книгите ще се отворят и ще стане видно ръкописанието на греховете на всеки от нас. Помислете си – ще понесем своя срам пред лицето на цялото  човечество, на Майката Божия и на светиите.
             Единствено усърдно изповяданите грехове, с принесено покаяние, което е искрено,  ще изличи нашите злодеяния от списъците на многогрешните ни дела.
             И Съдията ще отдели отдясно овцете- ще рече послушните Нему, смирените, меки по сърце, сварили да принесат покаяние, и те ще наследят Царството, приготвено от създание мира за онези, които обичат Бога. Благословени на Отца, казва Господ, са всички, които с дела на милосърдие, състрадание и вчустване в чуждата болка, са помогнали на нуждаещите се. Облекли са голи, нахранили са гладни, обгрижвали са болни, посещавали са немощни и затворени – ето така, правейки всичко това, те нахранили, напоили, обгрижили Самия Господ.
            Помним, че през земния си път Богочовекът се роди в бедно семейство, работи в работилницата на мнимия си баща, когато излезе на проповед, често нямаше где глава да прислони, обикаляйки от град на град, и някои негови следовници Му услужваха с имотите си. А разноските за погребението Му поемат Никодим и Йосиф Ариматейски – двама богати Негови ученици. Господ Иисус Христос знае скърбите и лишенията на човека в нужда. Добре е и ние да се огледаме колко много нищета – материална и духовна, има около нас. Добре е да не забравяме делата на милостта, защото милостивите са блажени и ще бъдат помилувани.
            Винаги можем да намерим по какъв начин да помогнем, нищо, че самите ние сме на прага на бедността. Бог вижда в сърцата ни, да не се леним в милосърдието, защото отсъдата към немилостивия е страшна.
            Сам Христос ни призовава към това.
            Божието благословение да е в всички вас. Амин!   
Копирайте Проповед на Неделя Месопустна, 2019
към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s