Сретение Господне

0_sretenie.jpg.480x0_q90www.rosinform.ru

3

          Радвай се благодатна Богородице Дево, защото от тебе изгря Слънцето на правдата, Христос Бог наш, Който просвещава намиращите се в тъмнина. Весели се и ти, старче праведни, приел в обятията си Освободителя на нашите души, Който ни дарява възкресение.

Братя и сестри,
             Църквата отбелязва днес Сретение  Господне – велик Господски празник. Днес честваме 40-тия ден от Рождението на Богомладенеца, когато Творецът на света, чрез Когото всичко е станало, е въведен в Йерусалимския храм от Своята Майка по плът – пречистата, пресвятата, по-почетна от херувимите и несравнимо по-славна от серафимите света Богородица. Според Мойсеевия закон всеки младенец от мъжки пол трябва да бъде представен пред Господа в храма на 40-тия ден от своето рождение. И днес над новородените се чете „чиста“ молитва в 40-тия ден.


            Когато невръстният Богомладенец е въведен в храма, Той е посрещнат от свети Симеон, наречен Богоприимец – праведен свещеник, комуто е разкрито, че не ще види смърт, дорде не види дългоочаквания Спасител на Израиля. И този Спасител, Който от векове е чакан от юдеите, този Спасител, Когото предсказаха пророците, този Спасител от робството на греха дойде.
              Ето Го, иде, на 40-тия ден от Своето Рождение, носен в ръцете на Онази, Която стана Вместилище на Невместимия. Посрещнат е, по Божи промисъл, от благоговейния Симеон, който говори на невръстното бебе: „Сега отпускаш Своя раб, Владико …“. Сега вече той спокойно може да умре, защото е видял Светлината, идеща на света, видял е Избраник, обещан и даруван, за да съкруши главата на змията.
             Там, в онзи час, е и Анна пророчица, Фануилова дъщеря, вдовица при храма, благочестива и вдъхновена, която възгласно говори, че този Младенец е Месията – Помазаникът Божий.
              Днешният ден е Сретение, ще рече Среща, радостната среща в храма между Спасителят на света и в лицето на свети Симеон – най-добрият пример на старозаветен праведник. Храмът е мястото на тази среща – срещата между Бог и човек. И до днес идваме в храма за тази Среща- да се срещнем с Бога, да възнесем молитва, да  въздигнем нашето ежедневие във висините на небесния свят. Идваме на Литургия – тайнството на тайнствата, и въпреки че рядко се причастяваме, Божествената благодат ни оросява както в древност росата върху Гедеоновото руно.
             Но дали се държим подобаващо в часа на тази среща с вечния свят? Дали сме в подходящо облекло, жените в женски дрехи, както повеляват древните канони, защото верният в малкото е верен и в многото. Спазваме ли тишина по време на богослужение? Не знаем ли, че говоренето тогава принася скърби?
              Защо не си правим труда да изключим мобилните си телефони или поне да изключим звука им? Нима небрежим, че Църквата е изпълнена с ангели от момента, когато започва песнопението „Иже херувим“.
            Защо оставяме делничните грижи да надделеят и така си трупаме грехове? Нека братя и сестри да бъдем по-внимателни, по-грижливи към делото на нашето спасение. Да бдим да не смущаваме общата молитва. Раздаването на хлябове, поздрави, уговорки, работа – всичко  може да почака.
              Да се стараем да достояваме докрая на службата, както ни съветва апостол Павел, казвайки „Не напускайте събранието!“. Можем да тръгнем когато чуем „С миром изидем“ – „С мир да излезем“. Разбира се, мнозина имат причина – имат работа, гледат болен човек; но като цяло, нека се стараем да отстояваме до края, като знаем, че обръщаме гръб на светоносни ангели, за да тръгнем по време на причастяването на свещеника зад завесата.
             Да бъдем бдителни в нашия духовен живот, в нашата среща с Бога, та да не смущаваме с нищо общата молитва, за която знаем, че няма нищо по-важно.
              Бог да ни прости и помилва, да ни облагодати и вразуми, да ни настави по Своя път, по молитвите на Пречистата и Преблагословена Своя Майка. Амин!
Разгледайте презентацията Сретение Господне
Копирайте презентацията Сретение Господне
Копирайте Проповед на Сретение Господне, 2020
Иконата е копирана от http://www.rosinform.ru
към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s