1 януари – Обрезание Господне и Васильовден

 

1.01.Тропар Обрезание

        Ти, Който заедно с безначалния Отец и Божествения Дух седиш във висините на престол огневиден, Си благоволил да се родиш на земята от Девицата – Твоята Майка, незнаеща мъж , Иисусе, затова и прие обрезание като човек на осмия ден. Слава на Твоята всеблага воля, слава на Твоя промисъл, слава на Твоето снизхождение, едничък Човеколюбче!

В

        По цялата земя се разнесе твоето учение, защото прие словото ти, с което боголепно си поучавал: естеството на съществуващото си изяснил и човешките обичаи си украсил, царствено свещенство, преподобни отче, моли Христа Бога да се спасят нашите души.

Проповед на Васильовден

 Възлюбени чада на Светата ни Църква,
           Улисани в светски шум и покупки, отбелязваме началото на новата календарна година. Да просим от Милостивия Бог тя да бъде благодатна и мирна, богата на духовни дарове – време благоприятно за нашето спасение и възрастването ни в Христа. Да се освободим от материалистическия поглед, взрян в тукашните блага, да се устремим нагоре – към духовното небе, към преодоляване на духовните ни немощи.
            Да не забравяме, че близки до нас са ангелът-пазител, светиите и над тях – Майката Божия. Да тачим именния си светия, не само в деня на празника му с гощавки и трапези, да се молим за неговото молитвено ходатайство.
            Да четем повече евангелията и житията на светиите, да се пазим от осъждане, злоречие, тщеславие и завист.
            Да имаме пред очи примера на светците, както днес честваният велик Божи угодник свети Василий  Велики, епископ на Кесария Кападокийска, боговдъхновен църковен учител, знаменит писател, автор на литургията, която днес се отслужва по всички храмове, премъдър богоносен интелектуалец, достигнал святост и сам роден в семейство на светци, блестящ мислител, организатор на цял град от болници, сиропиталища и кухни за бедни – това е известната „Василиада“. Това е свети Василий, наречен от Църквата „Велик“, истинско светило на четвъртото столетие, просиял като ярка звезда сред мнозина бележити Христови угодници, цял живот устоявал Христовата истина в дни на страшни еретически движения. За неговата кончина скърбяли не само християните, но също и юдеи и езичници, на които той помагал според силите си и търпеливо довеждал до Христовата истина.
           Затова и сега се молим на свети Василий да се застъпи молитвено за нас – окаяните, достигнали до нечуваните дълбини на духовното невежество, затънали в суеверия, ереси и чужди езически учения, напълно изтръгнати от своя православен корен – нещастни, объркани, повърхностни съвременни люде, чиято най-голяма радост е пазаруването и електронните играчки.
          Господ да ни вразуми и просвети, да ни спаси по каквито пътища знае Неговата всеблагост, по молитвите на Небесната Царица – света Богородица  и по застъпничеството на свети Василий Велики и на всички светии.
           Честит празник! Честито на имениците, носещи това царско, ще рече – превъзходно в добродетелите име!
           Честита и благословена в духовен труд да е новата година. Амин!
Копирайте Проповед на Васильовден, 2019
Иконата на Обрезание Господне е копирана от http://www.globalorthodoxy.com
Иконата на свети Василий Велики е копирана от http://www.pravoslavie.ru

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s