Света великомъченица Варвара

Barbara-2017-cm30x401 12              Да почетем света Варвара, защото с помощта и оръжието на кръста, тя – всечестната, разкъса примката на врага и като птица се освободи от нея.

Братя и сестри,
           В дните на Рождественския пост Църквата ни услажда с честване на благодатни Божии угодници. На днешния ден отбелязваме паметта на света Варвара, прославена мъченица от раннохристиянско време.
Знаем от житието й, че тя е възпитана в езическо семейство. Баща й се е страхувал да не би девойката да измени на езическата вяра и я държал изолирана във висока кула сред своето имение. Но благодатта Божия докосва сърцето на младото момиче. Като съзерцава красотата на Божието творение от своята кула, Варвара съзрява за истината – истината за Единия Бог, Създател на видимия и невидимия свят.
           Но на нейния път като християнка застава сам баща й, който я предава на тогавашните гонители и накрая дори сам я обезглавява.
            Света Варвара предстои заедно с множество мъченици, облечени в белите одежди на духовната чистота, със сияещи венци пред Божия престол и се застъпва за нашия свят.
Знаем, че мощите й – чудотворни и лечителни, са пренесени през 11 век от византийската принцеса Варвара в Киевска Рус.
            Прибягваме към нейните молитви винаги, още повече, че мъченицата е закрилница на хората, спасяваща от внезапна смърт. Както знаем, внезапната смърт за нас , християните, е страшна, защото ни лишава от последна изповед и Свето Причастие.
            Затова се молим:”Света великомъченице Варваро, моли Господа за нас.”
           Днес честваме и велик църковен писател, боговдъхновен химнописец, гениален поет, автор на канони, изповедник на вярата, честваме и свети Йоан Дамаскин, прославен защитник на иконопочитанието.И до днес повечето песнопения, които чуваме в празничната утреня, са излезли изпод неговото перо, негов труд е и древното съставителство на целия сборник Осмогласник, негов труд е епохалния сбор от всички догматически определения, наречен „Точно изложение на православната вяра”. Там можем да прочетем най-задълбоченото изясняване на всички богословски въпроси, сумирано от златните светоотечески времена.
             И като имаме пред очи подвига на такива християни като света Варвара и свети Йоан Дамаскин, ние се прекланяме пред Божията сила, действала в тях, уповаваме се на тях като молитвени застъпници и ги призоваваме като силни ходатаи, имащи дръзновение пред Господа на силите. По техните молитви, Бог да ни прости и помилва. Амин!
Копирайте Проповед на празника на света Варвара, 2019
Разгледайте презентацията Света Варвара, свети Сава, свети Николай
Иконата е копирана от http://www.iconecristiane.it

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s