Въведение Богородично

24Въведение           Днес предобразът на Божието благоволение и проповед на спасението на човеците – Дева светло се явява в храма Божий и предвъзвестява Христа на всички. Да възкликнем и ние велегласно към нея: радвай се, изпълнение на Божия промисъл.
 Възлюбени чеда на Светата ни Църква,
           Бог ни удостои да почетем още веднъж преславното Въведение на Пречистата Отроковица, на тригодишната младенка Мария –Богородителката, да почетем нейното въвеждане в Йерусалимския храм.
           И както благословените  богоотци, светите праведни Йоаким и Анна в най-ранна възраст отдадоха своето чедо, дарено от Бог свише, въведоха невръстното дете в Божия дом според обещанието си, така Църквата приканва и нас да въвеждаме отрано децата и внуците си в храма, да ги кръщаваме овреме, за да могат да се ползват от спасителните Тайнства на Църквата и да се причастяват.
           Всички виждаме, че твърде малко са децата в Църквата. И това изобличава най-вече нас, техните родители. Ние не ги водим на църква, защото самите ние рядко отиваме в храма.
            За мнозина от нас вярата е дошла в зрелите години, когато децата са отраснали вече, възпитани в дух на материализъм, конформизъм и фалшиви ценности.
             Онези пък, които имат сега малки деца, виждат как изискванията на технологичния свят съвсем изместват от децата желанието да се докоснат до Свещеното Писание и житията на светиите.
            Нашата държава не съумя за три десетилетия да въведе вярата в училищата и затова израстна поколение на родители, напълно чужди на всичко, което е различно от американската мечта.
            В църквата често влизат хора, малки и големи, които са кръстени християни, а дори не знаят да се прекръстват. Главите ни са пълни със съвременни езотерични окултни учения и с родни заблуди от рода на баене и гадаене, научено от нашите баби.
            Не приличаме на християни, които са достойни наследници на древните Христови угодници, на просветените свише мъченици и изповедници …
            Но все пак имаме упование – имаме Майката Божия за закрилница, пътеводителка, избавителка от злото. На нея се молим, от нея просим милост и спасение, като знаем, че тя предстои пред Божия престол и не спира да умолява Своя Син и наш Бог за спасение на нас – грешните. Уповаваме се на нейното милосърдие, на нейната майчина свобода в измолването на нашето прощение, вразумление и спасение. И пак на нея се молим да се застъпи, да не видим страшните антихристови времена, молим се тя да ни покрие със своя покров, по-широк от облак. Прекланяме се пред Девицата, сияеща като луна, окръжена със звезди, окръжена от своите приятелки със запалени свещи в ръце, възлизаща в храма, където ще живее до пълнолетие. Това изобразява иконата на днешния празник. Така възпяват църковните химни Владичицата на света.
            Колкото и мрачно да е отпадането сред самите християни, колкото и да оскъднява вярата ни, нека помним – в Небесния Чертог сияе Царицата Небесна, Майката на Царя, Пресвятата, преблагословената, осиновителката на човешкия род. И да не спираме да казваме, така както детето не спира да досажда и говори на майка си, да не спираме да се молим „Пресвета Богородица, спаси ни.“
         Честит и благословен да е днешния празничен ден! По традиция днес мнозина пристъпват, след изповед, към Светата Чаша. Нека за всички общението с Кръвта и Тялото Господне да е за спасение, просветление и вразумление, за изцеление и въздигане от бездната на греха.

          Божието благословение да е с всички вас по молитвите и застъпничеството на Пречистата Майка Божия. Амин!
Копирайте Проповед на Въведение Богородично, 2019
Иконата е копирана от http://www.iconа-kiot.ru

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s