Поучение на 26 септември – Успение на свети Йоан Богослов

 

8 5 св. Й Богослов

           Възлюбени апостоле на Христа Бога, побързай да избавиш ония, що оправдание не намират. Бог приема молитвата ти, когато Му се кланяш, както те прие, когато се склони върху гърдите Му: Него моли, Богослове, да разпръсне и притисналата ни мъгла езическа, като просиш за нас мир и велика милост.

Братя и сестри,
            Не може да не споменем днес четвъртия евангелист, близкия Христов приятел и любим ученик, облегнал се на Христовите гърди на Тайната вечеря, не може да не почетем свети Йоан Богослов. Той е апостолът на любовта,онзи, който показа и доказа с живота и делата си, че в съвършената любов страх няма. Той единствен остана с Майката Божия под Разпятието Христово, само той бе удостоен с великата чест да служи и да се грижи за Богородителката чак до нейното успение.
           Да не забравяме, че той е сподобен по време на своето заточение на остров Патмос с величественото видение за свършека на света и последните дни, изложено в книга Откровение или Апокалипсис, с която завършва Новия Завет.
           Безчислени чудеса съпровождат неговата проповед из Мала Азия. Дълги години свети Йоан проповядва в Ефес – град известен с култа към езическата богиня Артемида. По молитвите на свети Йоан идолският храм се сринал, без да загине нито един човек, а мнозина се кръстили. По времето на император Домициан, арестуван и откаран в Рим, свети Йоан е принуден да изпие чаша с отрова. Тя не му навредила. После е хвърлен в нагорещено кипящо масло. Изплашен от чудото – при всички мъчения свети Йоан останал жив – императорът го осъжда на заточение на остров Патмос, където той диктува и своето евангелие. Във всичките си многострадални стъпки свети Йоан Богослов е съпроводен от ученика си Прохор, който записвал думите му. Затова понякога ги виждаме заедно изобразени.
В престарели години, вече грохнал и изнемощял, апостолът повтарял:“ Чадца – деца, обичайте се един други“.
           Ето в това се състои Христовото учение – да имаме Христова любов, незлопаметност, мир, да не осъждаме никого…
           По молитвите на свети апостол и евангелист Йоан Богослов, Бог да даде всекиму такава обич и дълготърпение. Амин!

        На 26 септември Църквата възпоменава успението – блажената смърт на свети Йоан Богослов. От стари времена Църквата установила и на 8 май да се възпоменават благодатните чудеса, които ставали на гроба на светеца на този ден, когато мнозина се изцелявали от болестите си, пристъпващите с вяра към светия апостол.

Иконата е копирана от http://www.mitropolia-varna.org

Копирайте Поучение на 26 септември – Успение на свети Йоан Богослов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s