На 4 юли почитаме свети Андрей, архиепископ Критски

7809940_st-andrey-kritski
Поучение на 4 юли

Братя и сестри,
               Църквата има независим от календарното време живот. Да не забравяме това и победени от летните жеги, отдадени на работа по градини, на ремонти и почиствания, на почивки и пътувания, да забравим богослужението. Защото тук е истинският ни дом, тук е небето на земята, тук сме вече в подножието на Таворската палнина. Да не оставяме грижите на тоя век все да надделяват над духовните ни стремежи. Да не се лишаваме от богослужение, от четене на духовна литература, от посещение на болен, от милостиня и молитва, защото това прави духа ни жив. Да не забравяме, че сме пътници в тоя свят и, че тук нямаме постоянен дом, а бъдещия търсим.
              Да не се отлъчваме от лоното на Църквата. А Бог, по молитвите на Своята Пречиста Майка, на ангелите и светиите, Бог, Който милее за нашето спасение, ще оцени и най-малкото наше усилие. Защото Той знае нашите немощи, знае нашите сърца.
              По молитвите на Владичицата света Богородица и на свети Андрей Критски, който честваме днес, Господ да ни прости и помилва. Амин!

           Свети Андрей, архиепископ Критски, бил родом от Дамаск, син на благочестиви родители. До седемгодишна възраст бил ням и по чудесен начин, като се причастил, проговорил. Оттогава момчето започнало да се учи с голямо усърдие. Особено обикнало да чете божествените книги.
           Когато навършил 14 години, родителите му го завели в Йерусалим. Там свети патриарх Софроний го приел в църковния клир. Андрей водил най-строг живот. Всички го обикнали за неговата кроткост и добродетели. Той се грижел за бедните, странниците и болните и на всички служел с усърдие и любов.
            След известно време бил назначен за архиепископ на остров Крит. Той мъдро управлявал паството си, като го поучавал чрез назидателно слово и добър пример.
Веднъж свети Андрей бил повикан в Цариград по църковни дела. На връщане той предузнал близката си смърт.Като стигнал до остров Митилин, той заболял и тихо предал Богу дух. Това било около 720 г.
             Свети Андрей Критски оставил няколко съчинения с духовно съдържание: беседи за някои църковни празници, канони и празнични стихири. Особено известен е Великият канон на св. Андрей Критски. Той се чете на части в първите четири дни на Великия пост, а цял се чете в сряда на петата великопостна седмица. В тези богослужебни песни се изразява дълбоко покаяние и духовно съкрушение за греховете.
            Ето част от Великия канон на свети Андрей Критски:
Document-page-006
Копирайте Поучение на 4 юли, 2019

Иконата е копирана от https://www.artmajeur.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s