Честит Петровден!

 

тропар свв. Петър и Павел

           Първопрестолни между апостолите и учители на вселената, молете Владиката на всички да дарува на света мир и на душите ни велика милост.

Братя и сестри,
             В дните на Петровия пост почитаме паметта на първовърховните апостоли Петър и Павел, а също и подвига на всичките дванайсет най-близки на Христа ученици, които честваме непосредствено след Петровден – на 30 юни.
              „Апостол“ ще рече пратеник. Христос ги избира и ги изпраща на проповеднически мисии. Облагодатени след слизането на Светия Дух на Петдесетница, говорещи Словото Божие на чужди езици, богоумъдрени и вникнали в духа на Писанията, апостолите разпространяват Христовото учение до краищата на вселената. И всеки от тях е увенчан с мъченически венец.

             Апостол Вартоломей проповядвал в Индия и Армения, където е одран жив, апостол Филип е убит във Фригия (Мала Азия), Симон Кананит проповядвал в Северна Африка и в Британия е разпънат на кръст, апостол Тома е убит в далечните източни провинции на Индия, свети Андрей Първозвани е разпънат на кръст в Гърция, а светите апостоли Петър и Павел приемат мъченическа смърт в Рим.
            Единствено свети Йоан Богослов доживява до дълбока старост, заточен на остров Патмос, когато в съзерцание Бог му открива величествената картина на последните времена и свършека на света, която написва в книга Откровение – последната новозаветна книга. Пишат очевидци, че престарял и немощен, той не спирал да съветва: „Чадца, обичайте се едни други“. Тази любов трябва да отличава християните от всички останали.
             Първовърховни апостоли Църквата нарича светите Петър и Павел. Апостол Петър е един от най-изявените Христови ученици, а апостол Павел не е в числото на 12-те най-близки ученици, той е призван апостол след Христовото Възкресение, когато от свиреп гонител на християните, Бог го превръща в избран съсъд, понесъл Божията слава сред народите.
            На апостол Павел принадлежат безсмъртните 14 послания от Новия завет, в които най-ярко се разкрива същината на Христовото учение. Неслучайно на иконата на апостолския събор виждаме двойката първовърховни апостоли Петър и Павел , като способствали в най-голяма степен за разпространението на християнството до краищата на вселената.
            И те също са увенчани със славен мъченически венец. Апостол Петър е разпънат на кръст край Рим, пожелал единствено да е привързан на кръста с главата надолу, апостол Павел е посечен с меч. Ето така се дават почетните места в Царството Божие – след чашата на страданията и горнилото на много изпитания.
           Апостолите предстоят пред Божия престол и заедно с Майката Божия и славния Предтеча се молят за всички нас, за целия грешен свят.
           Да имаме пред очи подвига на най-близките Христови ученици и да възпоменаваме тяхното проповедническо дело.
           И нека със самия си живот и ние да бъдем малки апостоли, та като видят Христовата светлина в нас, хората да повярват. Вижте колко ни задължава това!
           Божието благословение да е с всички вас. По молитвите на светите апостоли, Бог да прости греховете ни и да ни помилва. Амин!
Проповед на Петровден, 2019
Иконите са копирани от http://www.pravoslavieto.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s