Възнесение Господне (Спасовден)

8

1

     Възнесъл си се в слава, Христе, Боже наш, зарадвал учениците с обещанието за Светия Дух, уверил ги чрез благословението, че Ти си Син Божи, Спасител на света.

Братя и сестри,
              Възнесение Господне е велик Господски празник. Честваме онзи знаменателен миг, подробно описан в книга „Деяния на светите апостоли“, когато на 40 –тия ден от Своето Възкресение Спасителят възкачвапридобитата от Него при Въплъщението човешка природа, възкачва я отново на небето, към отворените райски двери и дори по-високо от небесата. Защото Христос въздига човешката природа, човешкото естество, да не забравяме, че Той – Изкупителят е Богочовек, въздига човешкото естество до престола отдясно на Отца.
            Защо отдясно? Защото дясното е почетната, равночестната страна – Христос е отдясно на Отца, Синът Божий споделя една същност, една чест и слава с Отца, Който е нероден и със Светия Дух, Който животвори.
           Това е денят на Спасението – на спасението, което Богочовекът вече осъществи, древното проклятие е снето, небесните двери са отворени за човеците, може да се радваме и да ликуваме. Скоро Спасителят ще изпрати и Светия Дух, Утешителя, Който ще научи апостолите на истинска богомъдрост и знание, на вникване в истинския смисъл на Писанието, и ще разкрие в пълнота тайните Божии. Това ще стане на Петдесетница, когато честваме  рождения ден на Църквата.
           През тези 40 дни от Възкресение до Възнесение Спасителят се явява нееднократно с промененото си тяло, неподлежащо вече на пространствено-времевите начертания. Той влиза при заключени врати, невинаги е разпознат външния Му вид.
          Христос беседва за Царството Божие и разкрива неговите тайни. Не е постоянно с учениците, за да могат да свикнат, че телесно Той не ще бъде вече с тях. За всички е ясно, че Сам Господ говори с тях.
          И ето, на Елеонската планина, пред очите на голямо множество ученици и на Майката Божия, Христос се възнася на небето. И знаем, че точно от небето, със сила и слава голяма Той ще дойде да съди живи и мъртви в деня на славното и величествено Второ Пришествие.
           Да даде Господ живите да Го посрещнат изправени, стоящи във вярата, с плодове на покаяние, а починалите да намерят добри дела и мисли за свое оправдание. Да даде Господ и ние да сме в числото на онези, които по застъпничеството на света Богородица и светиите, Бог  ще помилва. Амин!
Копирайте Проповед на Възнесение Господне (Спасовден), 2019
Стенописът е копиран от http://www.orthodoxindiana.org

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s