Свети царе и равноапостоли Константин и Елена

1
21

            Като видя на небето образа на Твоя Кръст, и както Павел, не от човеци бе призован, Твоят апостол между царете, Господи, положи в Твоята ръка царстващия град, който по молитвите на Богородица запазвай в мир, единствен Човеколюбче.

Братя и сестри,

           Днешният празник е особено почитан от нашия народ. Честваме свети цар Константин, узаконил християнството като официална религия, и неговата майка – благоверната света Елена, която е посетила Светите земи и с нейно участие и финансиране се осъществяват десетки разкопки, намира се Кръста, на който е разпънат Господа и множество светини, свързани със земния живот на Спасителя.
            Неслучайно на иконата на днешния ден е изобразен Кръста Христов между благочестивите царе – майка и син, наречени равноапостоли, заради мащаба на тяхната християнска мисия. Светият кръст е чудно знамение, което се явява на император Константин в нощта срещу битката с неговия конкурент, езичника Максенций, владял западната част на Римската империя. Във видението цар Константин узнава, че чрез Кръста ще победи.
             Както знаем, точно император Константин премества столицата на Римската империя в малкото тракийско селце, което се превръща в Константинопол – града на Константин, център на християнската империя цели 10 века.
             Но да не гледаме с носталгия назад, защото ние българите получаваме християнството от Византия, ние – православните и до момента служим Богу с двете византийски литургии – Златоустовата литургия и литургията на свети Василий Велики. И до днес поменаваме всички благочестиви царе и царици, които да дали своя принос, за да просвети Христовата светлина мрачния свят на заблуда, невежество и суеверия. За съжаление, ние – християните не винаги имаме ясни и дълбоки познания за висините на нашата вяра, за истините, завещани на апостолската ни църква.
            Да се молим Господ да ни просвети със светлината на Своя Животворящ Кръст. Амин.
            Честит празник! Честито на всички именици!
Копирайте Проповед на празника на светите Константин и Елена, 2019

Иконата е копирана от magazin.icons-bg.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s