Честит Гергьовден!

shigri.ru
Тропар Св. ГеоргиКато освободител на пленените
и защитник на бедните,
като лекар на болните и победител на царете,
победоносче, великомъчениче Георгие,
моли Христа Бога да се спасят душите ни.

Братя и сестри,
             Събрали сме се в този благолепен храм, въздигнат в чест на свети Георги Победоносец, за да почетем Божията сила, просияла в този дивен Божи угодник.
             Свети Георги е великомъченик, пострадал за Христа през 3 век по време на гоненията на римския император Диоклетиан. Неговият баща също е мъченик за Христовата вяра. И ето – доброто дърво дава добър плод – свети Георги прославя Христовата вяра с безпримерен подвиг и самоотречение.
            Млад и богат, удостоен с военен чин, Георги не се вълнува от насладите на този свят. Още когато излиза императорския указ за преследване на християните, той раздава имот и парични средства, освобождава робите и се приготвя да наследи нетленния венец.
             Без да се крие, Георги изповядва пред всички, че е християнин, и след невероятни многодневни мъчения, сред които стават явни чудеса за Божия прослава, след обръщането към Христа на самата императрица Александра, след възкресяване на покойник, сторено по молитвите на Георги, прославеният великомъченик е обезглавен. По целия християнски свят той е почитан като предан на Христа угодник, като страдалец, увенчан с блестящия венец на неувяхващата слава.
             Нашият народ особено почита свети Георги, защото в дните на турското робство култът към светците войни се засилва много, затова и толкова много храмове и параклиси носят името на неустрашимия Христов мъченик, едва 20-годишен приел подвига на пълното самоотречение.
              Той е пример за християните от всички времена. Защото онова, което е невъзможно за човеци, е възможно за Бога. Ние сме слаби, непосилно е да изтърпим такива страшни мъчения, но Божията благодат, стига да я потърсим, ще възпълни недостигащото.
            Да даде Господ да имаме поне частица от вярата на прославения великомъченик, бил в земното войнство и причислен към небесното войнство, да имаме поне частица от неговата мъдрост, предпочела вечния живот в Христа.
            Честит празник!
           Божието благословение да е с всички вас. Амин!
             На 6 май храмов празник празнуват храм „Свети Георги“ в град Хасково и едноимения храм в село Минерални бани, Хасковско. Честит празник на всички!
Копирайте Проповед на Гергьовден, 2019
Иконата е копирана от http://www.shigri.ru

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s