Сретение Господне

0_sretenie.jpg.480x0_q90www.rosinform.ru

3

          Радвай се благодатна Богородице Дево, защото от тебе изгря Слънцето на правдата, Христос Бог наш, Който просвещава намиращите се в тъмнина. Весели се и ти, старче праведни, приел в обятията си Освободителя на нашите души, Който ни дарява възкресение.

Слово за Сретение Господне
               В днешния празничен ден Светата Църква възпоменава представянето на Богомладенеца в Йерусалимския храм. Свети евангелист Лука пише подробно за това събитие. 40-дневния Божествен Младенец е носен от Своята пречиста Майка, за да бъде представен пред Господа. Според Мойсеевия закон всяко първородно от мъжки пол, в спомен на избавлението на израилтяните от Египет, трябва да бъде посветено Богу. Затова всеки първороден като Божия собственост трябва да бъде откупен, ще рече донесен от своята майка и след полагащата се по закона жертва – родилката е очистена, а детето – представено Богу.
              Светата Дева не се нуждаела от очистване, защото родила Богомладенеца не като всички жени, а по чуден, безболезнен начин при съхраняване на Своето девство. Затова я тачим като Приснодева, и преди, и по време, и след рождението Христово.
             Но Господ, Който желае да изпълни до сетната чертица старозаветния закон, приема и обрезание, приема и да е представен в храма, а над Пречистата Дева да се извърши жертвоприношението на очистването.
            Тъй като е бедна девойка, Майката Божия донася в жертва само две гургулици – жертвата на най-бедните израилтяни.
            Тук обаче в храма, се случва сретението – срещата на Младенеца с онзи, който Го разпознава като Спасител на света. Престарелият Симеон, комуто е открито, че не ще вкуси смърт, докато не види Месията, по Божия указание идва този ден в храма. Той съзира крехкия Младенец и разбира, че е дочакал великото събитие – пред него е Спасителят на човешкия род.  Изнемощял и възрадван, Симеон, наречен Богоприимец, поема в треперещите си ръце невръстния Син на Мария и казва думите на роба, когато свършва своята служба пред Господаря си:
          „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, смиром, защото очите ми видяха Твоето спасение, светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля.“   
             В потвърждение на радостта, явена на света, са и пророческите думи на Фануиловата дъщеря Ана, вдовица при храма, която вижда Богомладенеца и възглася знанието, че мъките на човешкия род приключват. Робството на дявола, последвало грехопадението на прародителите привършва.
           Ето – в ръцете на Своята пречиста Майка е новороденото, Което ще порасне и ще пребори змея – човекоубиец.
            Христос дойде и е разпознат от онези, които имат истински взор за божественото. Сред тях – сред тия, които Му отдават слава като на Цар и Бог нека бъдем и ние…
           Честит Господски празник!
           Божието благословение да е с всички вас! Амин!

Разгледайте презентацията Сретение Господне
Копирайте презентацията Сретение Господне

Копирайте Поучение на Сретение Господне

Иконата е копирана от http://www.rosinform.ru

към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s