Свети Николай Мирликийски Чудотворец

 

svNikola2

               Правило на вярата и образец на кротостта, учител на въздържанието яви се за твоето „стадо“, показвайки им истината! Със смирението си получил величие, с бедността – богатство! Отче, свещеноначалниче Николае, моли Христа Бога да се спасят нашите души!

Братя и сестри,
                Днес честваме прославен чудотворец, почитан в целия християнски свят, светител, сподобил се с нетленни мощи, усърден помощник на всички изпаднали в беда, защитник на слаби и онеправдани, спасил по Божия милост не един пътуващ сред вълните на бурното житейско море. Честваме свети Николай, епископ на град Мир в малоазийската област Ликия, живял през 4-ти век, прославен с толкова много чудеса, че не бихме могли да ги изброим.
             Сред тях особено впечатляват случаите, когато свети Николай, сам пътуващ за Йерусалим, с молитва укротява морска буря и възкресява моряк, пребит при падане от мачта. Друг път, вече след своето прославление, свети Николай запушва с шаран пробойна в една лодка и така спасява моряците в нея.
             Застъпник за несправедливо обвинени, сам раздал имот на бедните, спасил от безчестие бедни девойки, винаги милосърден и отзоваващ се на мъките на своето паство, със своята молитвена помощ свети Николай помага на стотици, стотици люде. Дори неотдавна, преди десетина години, от разбилия се кораб „Ванеса“ свети Николай спаси своя съименик – българския моряк Николай Димитров, който носеше в себе си безценна фамилна иконка с образа на светеца-покровител на моряците – свети Николай.
             Във всяка наша грижа, болка, нужда, скръб, свети Николай би помогнал, стига да се обърнем към него.
             Блажени сме, че имаме толкова дръзновен пред Бога небесен ходатай и покровител. Щастливи са и всички, които носят неговото благословено име  – име на чудотворец – победител на злото, истински Божи избраник.
              Достигнал дълбока старост, светителят мирно преминал целия си жизнен път, в трудове и помощ за ближните, се представя в Господа през 342 година. Днес мощите му, нетленни и мироточиви, са пренесени в град Бари, Италия, защото през 11-ти век град Мир в Ликия е покорен от мохамеданите.
             По молитвите на свети Николай и най-вече по застъпничеството на Майката Божия и небесните сили, Бог да ни назидава, вразумява и спасява, та да можем един ден да лицезрем Божествената Небесна Слава. Амин!
            Честит празник, братя и сестри!
            Честито на всички именици!
             Божието благословение да е с всички вас!

Иконата е копирана от http://www.doxologia.ro

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s