Света великомъченица Варвара

Varvara51 12              Да почетем света Варвара, защото с помощта и оръжието на кръста, тя – всечестната, разкъса примката на врага и като птица се освободи от нея.

Братя и сестри,
             В дните на Рождественските пости честваме и прославени Божии угодници, чиито дела са пример за самоотвержен християнски живот и за достойна кончина – такива са мъчениците, Божиите приятели, на които Сам Христос обеща блажена вечност и неувяхващи венци.
             Сред тях сияе великомъченица Варвара, която подобно на света Екатерина е също така млада, красива, знатна Христова невеста, която се удостоява да понесе ужасни страдания заради Христа и да се увенчае със светозарните лъчи на славата в Небесния чертог.
              Това се случва през третото столетие, когато гоненията срещу християните често са обливали в кръв земите на Римската империя.
             Гонена и екзекутирана от своя баща – фанатичен езичник, света Варвара е пример за християните от всички времена. Пример за това, че в Христа Иисуса няма мъжки пол, нито женски, няма юдеин, нито елин, нито роб, нито свободен – за всички Христос е пролял драгоценната Си кръв. Ето и най-слабият съсъд – една невръстна девица, по Божията милост удостоена с богомъдрост и мъжество, на което малцина са равни.
             Да прославим Бог, Който е бил чрез Своята благодат със света великомъченица Варвара, Който я е укрепявал за тежкия подвиг на изповедничество и мъченичество.
             По нейните молитви се молим, Бог да ни помилва. И пак по нейните молитви измолваме Бог да ни запази от внезапна смърт, за да имаме време да се приготвим с покаяние, изповед и Причастие за вечния живот. Амин!
Разгледайте презентацията Света Варвара, свети Сава, свети Николай
Копирайте презентацията Света Варвара, свети Сава, свети Николай

Иконата е копирана от http://www.semyaivera.ru

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s