Неделя втора след Неделя подир Въздвижение

Лука 6:31-36

          И както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях.
          И ако обичате ония, които вас обичат, каква вам награда? Защото и грешниците обичат ония, които тях обичат.
          И ако правите добро на ония, които и вам правят добро, каква вам награда? Защото и грешниците правят същото.
          И ако давате заем на ония, от които се надявате да го получите назад, каква вам награда? Защото и грешниците дават заем на грешници, за да получат същото.
          Но вие обичайте враговете си, и правете добро, и назаем давайте, без да очаквате нещо, и ще ви бъде наградата голяма, и ще бъдете синове на Всевишния, защото Той е благ и към неблагодарните, и към злите.
           И тъй, бъдете милосърдни, както и вашият Отец е милосърден.
Прочетете Проповед на Неделя втора след Неделя подир Въздвижение

На 30 септември почитаме свети Григорий, просветител на Армения, и свети Михаил, митрополит Киевски и на цяла Русия

 

             Свети Григорий живял в края на 3-ти и началото на 4-ти век. Той имал знатен произход, бил родственик с царските фамилии на Армения и Персия. По време на войната между перси и арменци, семейството му избягало в Кесария Кападокийска, където той се запознал с християнската вяра и приел свето Кръщение. Когато се върнал в Армения, постъпил на служба при царя. Но щом царят узнал за неговата християнска вяра, подложцил го на изтезания и накрая бил хвърлен в дълбока яма, където с Божията помощ преживял 14 години.
           Заради своята жестокост към християните, царят бил наказан с тежка болест. Сестрата на царя получила откровение, че той ще оздравее, когато Григорий бъде изваден от ямата. Така и станало. Свети Григорий си възвърнал благоволението на царя, добил право да учи народа на християнската вяра и всички призовавал към покаяние. Той покръстил царя и целия народ.

            Свети Михаил, според Йоакимовската летопис, произхождал от България. Като високо просветен славянин, той се оказал подходящ да бъде просветител и покръстител на руския народ. Затова Цариградската патриаршия го изпратила в Киев на тази велика мисия. Той станал митрополит Киевски и на цяла Русия през 988 година, когато станало официалното покръстване на великия руски княз Владимир, на синовете му и на целия руски народ.
            Свети Михаил бил неуморен християнски мисионер. Няколко години той обхождал обширните пространства на Русия, за да просвещава новопокръстения народ. След неговата смърт мощите му били открити нетленни и поставени за всенародно поклонение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s