Свети великомъченик Пантелеймон. Свети Седмочисленици

Седмочисленици            С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици – Кирила и Методия, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, които изгряха като светила и ни благовестиха Триединния Бог. Вие, непоклатни стълбове на българската Църква и боговдъхновени поборници на нашата реч, които прогонвате езическото бесовско учение, молете се на Христа Бога да утвърди нашата Църква и да дарува на душите ни велика милост.
            На 27 юли е успението на свети Климент Охридски. На този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: светите Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под  името Седмочисленици.

Свети Пантелеймон
Тропар
  Свети страдалче и целебниче Пантелеймоне, моли милостивия Бог да прости прегрешенията на душите ни.

Кондак
 Подражател на Милостивия и приел от Него благодат на изцеление, страдалче и мъчениче за Христа Бога, изцели с твоите молитви душевните ни недъзи, прогонвайки завинаги съблазнителя от тези, които зоват с вяра: спаси ни, Господи.
           Свети великомъченик Пантелеймон се родил в град Никодимия, Мала Азия. При раждането му той бил наречен Пантолеон, което значи “Лъв във всичко“. По-късно това име било заменено с името Пантелеймон, което значи “всемилостив“. От детство Пантелеймон бил възпитан в християнската вяра от своята майка, но тя рано починала. Баща му бил ревностен езичник и редовно водел сина си в идолския храм. Той дал сина си да се обучи в лекарското изкуство при прочутия лекар Ефросин.
          Всеки ден Пантелеймон минавал покрай една бедна къщичка, в която живеел стар християнски свещеник на име Ермолай. От него момъкът научил за Христос и силно Го обикнал. С Христовото име той възкресил дете, ухапано от змия. Пантелеймон, призовавайки Божията помощ, изцелил един слепец, когото никой от прочутите лекари не могъл да изцели. Хиляди хора се стичали при лечителяи получавали чудесна помощ в страданията си. Свети Пантелеймон лекувал без пари, затова е наречен безсребреник. Лекарите силно му завидяли и предали на управителя, че е християнин.
           Свети Пантелеймон бил подложен на много и различни мъчения, но твърдо изповядвал вярата си в Истинния Бог. А Бог му помагал във всичко и много хора станали християни. Накрая светецът бил посечен с меч. От раните му потекло мляко. Светите му мощи са извор на безчислени изцеления.

        Иконата на свети Пантелеймон е копирана от http://www.pravoslavieto.com, а иконата на светите Седмочисленици от http://giftsbg.net.
към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s