Свети Андрей Критски

7809940_st-andrey-kritski

Свети Андрей, архиепископ Критски, почитаме на 4 юли.
           Свети Андрей, архиепископ Критски, бил родом от Дамаски, син на благочестиви родители. До седемгодишна възраст бил ням и по чудесен начин, като се причастил, проговорил. Оттогава момчето започнало да се учи с голямо усърдие. Особено обикнало да чете божествените книги.
           Когато навършил 14 години, родителите му го завели в Йерусалим. Там свети патриарх Софроний го приел в църковния клир. Андрей водил най-строг живот. Всички го обикнали за неговата кроткост и добродетели. Той се грижел за бедните, странниците и болните и на всички служел с усърдие и любов.

            След известно време бил назначен за архиепископ на остров Крит. Той мъдро управлявал паството си, като го поучавал чрез назидателно слово и добър пример.
Веднъж свети Андрей бил повикан в Цариград по църковни дела. На връщане той предузнал близката си смърт.Като стигнал до остров Митилин, той заболял и тихо предал Богу дух. Това било около 720 г.
             Свети Андрей Критски оставил няколко съчинения с духовно съдържание: беседи за някои църковни празници, канони и празнични стихири. Особено известен е Великият канон на св. Андрей Критски. Той се чете на части в първите четири дни на Великия пост, а цял се чете в сряда на петата великопостна седмица. В тези богослужебни песни се изразява дълбоко покаяние и духовно съкрушение за греховете.
            Ето част от Великия канон на свети Андрей Критски:
Document-page-006

Иконата е копирана от https://www.artmajeur.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s