Църковни празници през юни, 2018

3 юни – Неделя на Всички светии 
            На Неделя първа след Петдесетница, 3 юни през тази година, Църквата чества всички светии, угодили на Господа – всички пророци, апостоли, мъченици, светители, патриарси, равноапостоли и всички праведници, които предстоят пред Божия престол и се молят за грешния свят.
              От първата неделя след Петдесетница, всяка година, започва Петровият пост, който завършва с празника на светите Първовърховни апостоли Петър и Павел. Тази година Петровият пост започва на 4 юни.
10 юни – Неделя на Всички български светии
             През 1954 г. Светият Синод на Българската православна църква определи Неделя втора след Петдесетница да е празник на всички български светии и всички светии, просияли на нашата земя. Това е подвижен празник, който през 2018 година се пада на 10 юни.

11 юни – Празник на Богородичната икона Достойно ест
             В  една от килиите на Света Гора живеели старец монах и негов ученик. Веднъж когато ученикът  останал да се моли в килията, през нощта непознат монах почукал на вратата и ученикът го поканил да пренощува. Рано сутринта младият монах, заедно със своя гост започнали утринните молитви и когато възхвалявали Пресвета Богородица, гостът запял с ангелския си глас чудна песен за светата Дева, която младият монах не знаел: „Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог“, след което и двамата продължили песента с познатата възхвала: “По- почитана от херувимите, несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог Слово, същинска Богородица те величаем.“
              Когато ученикът пожелал да научи тази песен, гостът написал песента с пръста си върху каменна плоча като във восък, а после станал невидим.

             Това бил Архангел Гавриил, който научил монасите как достойно да възхваляват препрославената Владичица Богородица. Иконата, пред която била изпята песента е наречена „Достойно ест“, а празникът в нейна чест е на 11 юни.
24 юни – Рождение на свети Йоан Кръстител
(Еньовден)
             Родителите на свети Йоан Кръстител – свещеникът Захария и Елисавета били праведни пред Бога. В напреднала възраст, те все още нямали деца. Но въпреки това се молели усилено на Бога да стори с тях чудо и да им даде рожба, както в древността дарил с рожба престарялата Сарра.
             Когато свещеникът Захария бил в олтара, ангел Господен му се явил и му възвестил, че ще има син,  и тоя негов син ще бъде велик светец и предтеча на Изкупителя на човечеството. Захарий не повярвал на това и тозчас онемял.
             Скоро Елисавета заченала. Благочестивите съпрузи топло благодарили на Бога, че проявил към тях тази велика милост. Когато настъпило времето, Елисавета родила обещания син.
              На осмия ден трябвало да дадат име на мледенеца. Тогава съществувал обичай детето да вземе името на някой роднина. Но Елисавета казала, че младенецът ще се нарече Йоан. А никой в рода на Захария не се наричал Йоан. Онемелият Захария написал на дъсчица: “Йоан му е името”. В същия миг се развързали устата и езикът му и той проговорил, като благославял и прославял Бога. Изпълнен с Духа Свети, той пророкувал: Благословен е Господ, Бог Израилев, задето посети и извърши избавление на своя народ… И ти, младенецо, ще се наречеш пророк на Всевишния, понеже ще вървиш пред лицето на Господа, за да приготвиш Неговите пътища“.
29 юни – Свети Първовърховни апостоли Петър и Павел
(Петровден)
              Свети Петър е от числото на дванадесетте ученици и един от първите призвани от Господа. След Възнесението на Господ и слизането на Светия Дух, апостол Петър проповядвал и вършил много чудеса и изцерения в Палестина, Мала Азия, Гърция и други страни. Отишъл в Рим при гонението на Нерон и бил осъден на разпъване. От смирение по негово желание бил разпнат с главата надолу.
           Апостол Павел бил гонител на християните, но Господ по чуден начин му се явил и го призвал да бъде разпространител на Христовата вяра. Като се покръстил, той станал най-ревностния разпространител на вярата. Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания и затова е наречен „апостол на езичниците“.
            Около 67-а година Павел бил окован и изпратен в Рим на съд. Загинал мъченически на 29 юни 67 г. заедно със свети апостол Петър.
            Църквата чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Те са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.
Копирайте Църковни празници през юни, 2018

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s