Благовещение

f44

25 03

           Днес е начало на нашето спасение и откриване на вечната тайна: Синът Божи става Син на Дева, и Гавриил благовести благодат. Затова и ние с него да зовем към Богородица: 
          Радвай се благодатна, Господ е с тебе!

25 4

          На Тебе, Богородице, Поборницата Воевода, ние твоите раби, като се избавихме от беди, пеем победни и благодарствени песни, и понеже имаш непобедима сила, от всякакви беди ни освободи, за да ти пеем:
           Радвай се, Невесто неневестна!
Проповед на Благовещение
Братя и сестри,
            Откъде ни е тази радост, да честваме още веднъж началото на нашето спасение – деня на Зачатието Христово, светото Благовещение?
            Благодарни сме, че сме удостоени с великата милост да възхвалим и почетем облажаваната от всички родове – пресветлата, пресвята и пречиста Майка Божия.
           Щастливи сме, че имаме Небесната Царица за силна застъпница пред Своя Син и Наш Бог, ходатайка, която не спира да се моли за грешния свят.
           Недоумяваме, ведно с безплътните сили пред свръхнеописуемата тайна на Боговъплъщението, като с възторг изричаме заедно с архангела: „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе! …. затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий“

           Прекланяме коленете на сърцето си всеки път, когато изговаряме молитвено Символа на нашата вяра отностно Боговъплъщението, вярваме, че Единородният е роден от Дух Свети и Дева Мария и „стана човек“.
           Тържествуваме този славен ден, когато Новата Ева – Дева Мария се съгласи да изпълни волята Божия с думите: „Ето рабинята Господня, нека ми бъде по думите ти“.
           Защото чрез жена дойде греха, ако си спомним изкушението в райската градина, и пак чрез жена Бог е промислил човешкото спасение.
          Да, в грехопадналия човешки род, унаследил страсти, пороци, немощи и сквернота, се намери пречист съсъд, скъпоценно ковчеже, нетленна съкровищница, стълба небесна, девича утроба, достойна да възсъедини небесното и земното – дъщерята на богоотците Йоаким и Анна.
         Можем само да благодарим и да славословим Божията велика милост.
         Днес Светият Дух зачева в неизкусобрачната Спасителя на света, обещаното семе, Което ще смаже главата на змията, Изкупителя, Който не остави похитения и пленен човешки род.
         И за това величествено чудо на чудесата послужи кротка девица от обеднелия Давидов род, Онази, Която Бог въздигна над херувимите и над серафимите, Ширшая небес – Вместилище на Невместимия.
         Благодарим ти Владичице, че се показа достойна да послужиш на делото на нашето спасение. Благодарим  ти , Майко Божия, за твоята чистота и праведност, с които привлече Божията благодат. Благодарим ти, че свободата ти, изцяло насочена към доброто, даде съгласие с Божията воля в часа на Благовещението, когато ангели, архангели и цялата небесна Църква затаено чака Марииното „да“.
          Благодарим  ти, че с осиновлението на апостол Йоан, по волята Христова под кръста, с това осиновление, ти осинови целия човешки род.
          Благодарим ти, че не спираш да се молиш за нас и по  твоите молитви Бог отлага и най-тежките отсъди, като чака покаянието ни.
         Благодарим ти, че възнасяш молитвите ни към небето като кадило благовонно и не се погнусяваш да се застъпваш и за най-окаяните грешници.
          Затова и казваме: „Пресветая Богородице, спаси нас“ – защото си майка на Спасителя и със святата си майчина свобода просиш от Него снизхождение и милости, просиш от Него нашето спасение.
           Тебе, присноблажената и пренепорочната всесвятата Майка Божия  възвеличаваме и се уповаваме на твоето молитвено застъпничество. Възхваляваме те, почитаме те, величаем те и те облажаваме, Любяща закрилнице на човеците.
          Затова и винаги изричаме „Преславна Приснодево, Майко на Христа Бога, принеси молитвата ни на Твоя Син и наш Бог, за да спаси чрез тебе нашите души!“
          И добавяме: „Всичкото си упование на тебе възлагаме, Майко Божия, приеми ни под твоя покров!“
          Дано Майката Божия никога не отдръпне покрова на своята милост от нас. Амин!
          Честито на всички именици!    
          Копирайте Проповед на Благовещение
Иконата е копирана от http://www.picture-russia.ru
към Начало

Вашият коментар