1 ноември – Ден на народните будители. Църковни празници през ноември

         Честит да е празникът на просветната ни интелигенция – празник свързан с началото на следосвобожденската ни история, празник на всеки родолюбив българин, празник забранен по време на атеистичния режим, празник на духовните закрилници и просветители на нашия народ. Помним, че част от тях са изявени църковни дейци, литератори с блестящо перо, светии и мъченици от страниците на многострадалната ни история – създатели на славянобългарската азбука, книжовници, преводачи, поети, химнографи, историци, проповедници и енциклопедисти, пламенни радетели за българщината, истински титани на духа, чиито наследници сме ние. Да почетем на този ден достойните ни предци, кито се бориха за просветна, силна, освободена от гнета на робските предразсъдъци, свободна и славна България.

Църковни празници през ноември

Архангелова задушница – 4 ноември
              Съботният ден срещу Архангеловден е задушница, наричана Архангелова задушница, в която почитаме починалите си близки и сродници и се молим да спаси Съдията душите им, когато дойде Денят на Всеобщото Възкресение и последен Съд.
Да запишем имената на кръстените починали за поменаване в заупокойната литургия днес, както и през цялата година – какво по-добро за душата на починалите. От най-дълбока древност свещеникът-предстоятел на службата е поменавал имената на живи и починали, като отделял  частици от хляба, който Светият Дух ще претвори в Тяло Христово. Житото от помена символизира възкресението, житното зърно умира в почвата, за да възкръсне вече зрял клас, така и починалият от гроба, от мястото на тъма и тление, ще просияе като от лъчезарен чертог за лъчистата пролет на вечния живот. Затова с трепет и надежда молим Господ на любовта и на всяка милост да упокои починалите в място злачно, блажено и спокойно, където няма болка, скръб и въздишка. Вечна памет на починалите! Царство им небесно!
Архангеловден – 8 ноември
               Църквата е определила този ден в чест на светите ангели и най-вече на свети Архистратиг Михаил, когото счита за предводител на небесните сили. Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците (Евр. 1:14). Макар те по своето положение и по дадената им от Бога благодат да се делят на девет небесни чинове и да имат различни наименования (като серафими, херувими и др.), но всички заедно се наричат „ангели“. Това събрание на светите ангели е получило наименованието „Събор на ангелите“, защото те всички заедно и единогласно славят Отца и Сина и Светия Дух – Светата Троица, на Която и ние на земята въздаваме слава во веки. Амин.
 Свети великомъченик Мина – 11 ноември   
             Свети Мина бил египтянин, християнин и воин по професия. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе. Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Тогава блаженият Мина решил, че е по-добре да живее със зверовете в планината, отколкото с хора, които не познават Бога. След време, когато в главния град се устроил езически празник, свети Мина се явил сред празнуващите и изобличил идолопоклонниците. Управителят го заловил и хвърлил в тъмница, където жестоко бил измъчван, но той не се отрекъл от вярата си и славел Истинния Бог. Накрая бил изгорен на клада. Свети Мина е много почитан у нас светец и особено като закрилник на семейството и семейната чест.
Въведение Богородично – 21 ноември   
              Света Дева Мария била измолена от Господа с горещите молитви на благочестивите й родители Йоаким и Ана, които до старини нямали деца. В знак на благодарност, те обещали да посветят чедото си на Бога. Когато навършила три години, те завели малката Мария в Йерусалимския храм. Девици със запалени свещи я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, се изкачила по високите стъпала. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител, я посрещнал, благославяйки я. Мария заживяла в храма, изучавала Свещеното Писание, пребивавала в труд и молитва.
Въведение Богородично празнуваме на 21 ноември. Този ден Църквата е приела и за Ден на християнското семейство и православната младеж. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и православната вяра, за християнските добродетели, на които от векове се крепи българският род.
През ноември почитаме света Екатерина – 24 ноември и свети Климент Охридски – 25 ноември.
Копирайте Църковни празници през ноември

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s