Евангелско четиво на Неделя четвърта след Неделя подир Въздвижение

11Q20_8X10__60445.1331648192.1280.1280Лука 8:5-15

         А когато се събра множество народ, и жителите от всички градове се стичаха при Него, Той почна да говори с притча:
         Излезе сеяч да сее семе и когато сееше, едни зърна паднаха край пътя и бяха потъпкани, и птиците небесни ги изкълваха, а други паднаха на камък и, като поникнаха, изсъхнаха, защото нямаха влага, други пък паднаха между тръни и израснаха тръните заедно със зърната и ги заглушиха, а други паднаха на добра земя и, като изникнаха, дадоха плод стократен. Като каза това, извика: Който има уши да слуша, нека слуша!
         А учениците Му Го попитаха и рекоха: Какво значи тая притча?
         Той отговори: Вам е дадено да знаете тайните на царството Божие, а на другите се говори с притчи, та, като гледат, да не виждат и, като слушат, да не разбират.
          Тая притча значи: семето е словото Божие, а това, що падна край пътя, са ония, които слушат, но отсетне дохожда при тях дяволът и грабва словото от сърцето им, за да не повярват и се спасят, а това, що падна на камък, са ония, които, кога чуят словото, с радост го приемат, ала нямат корен и временно вярват, а във време на изкушение отстъпват, а това, що падна между тръните, са ония, които чуят словото, но в живота си се задавят от грижи, богатство и светски наслади и не принасят плод, а това, що падна на добра земя, са ония, които, като чуят словото, пазят го в добро и чисто сърце и принасят плод с търпение. Като каза това, извика: Който има уши да слуша, нека слуша!

Братя и сестри,
          Господ Иисус Христос често ни открива с притчи тайните Божии. С днешната евангелска притча Той разказва кои ще наследят Небесното царство.
Разбира се, Сеячът е Самият Той, дошлият от недрата на Отца, Спасител. Семето е словото Божие, Божественото слово, което Той ни завещава.
           Докато Христос сее, семената падат на различна почва. Едни падат край пътя – това са равнодушните към вярата, за които е без значение в какъв бог се вярва и какво се случва в духовния им живот, стига да живеят добре и да имат успехи във всяко земно начинание.
          Друга част от семето пада на камък и изсъхва, лишено от влага. Това са тия, които искат да чуят за спасението, но поради слаба воля и небрежие не желаят и не могат да устоят на съблазните и изпитанията, съпътстващи тесния път на Христовата вяра.
          Има и семе, което пада между тръните. Това ще рече, че тук почвата не е изчистена от тръните на суеверия като прераждане, астрология и всевъзможни окултни дела. Тръните на погибелните учения заглушават доброто семе. Сам Господ казва, че тези хора са способни да чуват словото, но се задавят от грижи, богатство и светски наслади. А всичко това им пречи да принесат добър плод.
           Принеслото плод семе са всички ония, които пазят словото в чистите си сърца, правят от глинения съсъд на телата си бляскав светилник на Светия Дух и принасят плод стократен.
           Братя и сестри, да даде Господ и ние да сме сред тях. Дано не сме нито сред каменистата, нито сред трънливата почва. Дано Божието слово да произраства в нашите сърца.
            За да можем да постигнем ум Христов!
            И да не гледаме по светски, с очите на суетните преценки, защото блудниците и митарите, като се покаяха, наследиха Царството Божие.
            Дано и ние да сме сред тях – по застъпничеството на Майката Божия, на светиите, на светите отци, борили се на слово и дело с измамните лъжеучения – по тяхното застъпничество и ние да се наредим с последните в невечерния ден, сияещ отвека в Божия град. Амин!
             Божието благословение да е с всички вас!

Вашият коментар