На 21 август почитаме свети свещеномъченик Симеон Самоковски

Sv.Simeon Samokovski

Тропар
           Такъв първосвещеник ни трябваше: свят, незлобив и станал по-висок от небесата, великославния Божий архиерей Симеон Самоковски, принесъл себе си в жертва приятна, благоугодна Богу и положил душата си за своите словесни овце. Приеми и нас, почитащите светлата ти памет към твоето богоспасяемо стадо, свещеномъчениче, та по твоите молитви Пастиреначалникът Христос да спаси душите ни.
Кондак
           Дойдете верни да възхвалим великославния Божий първосвещеник Симеон Самоковски, защото той като замени архиерейската корона с трънен венец, а светителския омофор с вериги, си придоби скъпоценния Бисер Христа. На Него сега и се молѝ за почитащите светлата му памет.

Молитва към свещеномъченик Симеон Самоковски
           О, пресветъл светилниче на Христовата Църква, свещеномъчениче Симеоне, прогони от мрачните ни души греховете на гордостта, тщеславието, унинието, блудството, чревоугодието, гнева и завистта и насади у нас плодовете на Светия Дух, а най-вече тия на вярата, надеждата и любовта. Помоли се да бъдем достойни чеда на светата Православна Църква и да преминем достойно за християнското ни звание житейския си път. Защити ни от съблазните на идващия антихрист, та с нищо да не отстъпим от Христа, нашия Господ. Помоли се на света Богородица да ни защитава всякога под Своя покров. Застъпи се и защити всички, които са в скръб, печал, душевна и телесна болест, но прибягват към твоите молитви. Помоли се и за нашите покойници, които са си заминали от този свят с вяра и надежда за добро възкресение, та всички заедно да прославим Отца, Сина и Светия Дух, Единия Бог в Троица, сега и всякога и во веки веков. Амин.

Прочетете Житие на свети свещеномъченик Симеон Самоковски

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s