Цветница

Вход Господен в Йерусалим

C1052

         Носен на небесата върху престол, а на земята върху осле, Христе Боже, прие хвала от ангелите и прослава от децата, които Ти викаха: Благословен си Ти, Който дойде да призовеш Адама.

                  Братя и сестри,
            От най-ранно християнско време Христовите следовници с палмови и маслинови клонки или като нас – с върбови клончета, идат към храма да почетат Входа Господен в Йерусалим. Да почетат Царя на царете и Господаря на господарите, Твореца на вселената, Подателя на живот, Съживителя на мъртъвци, Сина на Отца, Княза на мира, идещ да завърши грандиозното дело на нашето спасение.
             Припознат като Месия, като Божи Избраник и Спасител, Богочовекът е посрещнат от множеството йерусалимски християни и техните деца, от дошлите за празник Пасха и от всички, узнали за чудното възкресване на четиридневния Лазар. Мнозина, мнозина благославят Идещият в име Господне. И кой знае – дали сред тях не са и онези, които след няколко дни ще викат  пред преторията на управителя: „Разпни Го, разпни Го!“

            Но днес е радостта, днес Царят иде при дъщерята Сионова – Църквата, яхнал осле, така както са правели знатните в древността. Днес е посрещнат с „Осана“ от младенци и кърмачета, днес приема почести Създателя на света.
Единствено днес Господ Иисус Христос благоволява да приеме почести, единствено в този ден през земния си път и то отново, за да се сбъднат Писанията.
Честваме радостта преди  чашата на страданията, честваме възторга преди дните на мъката и изкуплението, тържествуваме празника на Господнето посрещане в Йерусалим. С цветя и клонки се присъединяваме към множеството, което възклицава „Осана“ и коленопреклонно просим да се удостоим да посрещнем Идещия в име Господне.
И неслучайно по време на Светата литургия, минути преди възгласа, с който свещеникът ни кани да се приближим за Светата Чаша, пеем „Благословен Идещия в име Господне“. Защото в Чашата Светият Дух претворява хляба и виното в Тяло и Кръв Христови, и ние – причастниците, приемаме Бог в себе си.
Дано да ни е за спасение единението с пречистите и животворящи Христови тайни.
Редно е да обърнем внимание и на още едно важно поучение на Църквата. Свети апостол Павел казва: „ Не напускайте събранието“. Мнозина мислят, че след спускането на завесата, службата е приключила и могат да си тръгнат. Едва когато чуем „С миром изидем“ – „С мир да излезем“, можем да излезем, щом бързаме. Иначе попадаме под анатема и запрещения, дошли от ранната Църква. Защото като излизаме преждевременно, обръщаме гръб на Светото Причастие, на Самия Христос, Който свещеникът потребява зад завесата.
И ако досега сте вършили това по незнание, сега вече знаете, че напускайки службата, нарушавате каноните и сторвате грях. И нека нашият труд, нашето присъствие на богослужбата, да не бъде напразно. Защото вече знаем, че така оскърбяваме Христос и попадаме под угрозата на църковните наказания.
Божието благословение да е с всички вас. Честито на имениците, които празнуват!

Копирайте Проповед на Цветница

Иконата е копирана от wmh-bg.com.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s