1 януари – Обрезание Господне и Васильовден

obrezanie

1.01.Тропар Обрезание

           Ти, Който заедно с безначалния Отец и Божествения Дух седиш във висините на престол огневиден, Си благоволил да се родиш на земята от Девицата – Твоята Майка, незнаеща мъж , Иисусе, затова прие и обрезание като човек на осмия ден. Слава на Твоята всеблага воля, слава на Твоя промисъл, слава на Твоето снизхождение, едничък Човеколюбче!
Проповед на 1 януари – Обрезание Господне и Васильовден

Братя и сестри,
          В древната Църква Обрезание Господне, честван винаги 8 дни след Рождеството на Богомладенеца, е велик Господски празник.
          Ако отгърнем страниците на Стария завет, в книгите Битие и Левит ще видим, че обрезанието е знакът на завета между Бог и праведния праотец Авраам и неговото потомство (Бит.17:12, Лев. 12:2-3).

          И ето – Божието Слово, Логосът – Христос, Творецът и Промислителят на целия видим и невидим свят, благоволява да се подчини на закона, който Сам даде на древните. Понижи Себе Си – роди се в бедност, в ясли на безсловесни, а сега претърпява обрезание като всеки един отрок от мъжки пол от Авраамовото наследие. Защото Сам Той каза за Стария завет: „Не да наруша Съм дошъл, а да изпълня“ (Мат.5:17).
          Да, дойде време за изпълнението на пророчеството, дойде време и за Рождението по плът и за обрезанието, дойде време и за Новия завет – вписан на плътените скрижали на сърцата, а не на камък.
          Дойде времето на свободата. Защото Второто Лице на Света Троица пожела да ни покаже не само великото Си смирение, но и Своята явствена човешка природа – това, че е човек изцяло, подобен нам във всичко, освен в греха.
Да склоним коленете на сърцата си пред Онзи, Който бе послушен не само на Единосъщния Нему Отец, но бе послушен и на своите родители по плът – Девата и Неговия мним баща – праведния Йосиф. Да сведем  глава пред великата тайна на промислителното Божие дело, защото Бог се яви в плът и прие обрезание по плът, именно за да осъществи изпълнението на Своя закон, който беше даден, за да подготви човечеството за Боговъплъщението. Да си спомним, че Той дочака търпеливо Своята 30-годишна възраст, за да излезе на обществена проповед, съгласно изискванията на закона, че учител може да бъде само навършилият 30 години.

          Безгрешният прие обрезание подобно на всеки грешен Авраамов потомък. Онзи, Който може и от камъните да направи чеда Авраамови, Сам поема по плът  обета Авраамов. Никой не може да се усъмни в реалността на Боговъплъщението. С обрезанието Той поставя начало на Своето страдание за нас, до момента на изпиването на онази Чаша, препълнена с горчивина, за която молеше в Гетсиманската градина.
           Да прославим Спасителя Христос с благодарност, че вече живеем във времето на Новия завет, за което говори пророк Иеремия:„Но ето заветът, който ще сключа с Израилевия дом след ония дни, казва Господ: ще вложа Моя закон във вътрешността им и ще го напиша в сърцата им, и Аз ще им бъда Бог, а те ще бъдат Мой народ“ (Иер.31:33).
           И да носим с радост нашето „обрезание“ – Светото Кръщение в Името на Троичния Бог.
Честит да ни бъде днешния Господски празник и по молитвите на Майката Божия и на великия светител Василий Кападокийски, Господ да ни прости и помилва!


В.

В

          По цялата земя се разнесе твоето учение, защото прие словото ти, с което боголепно си поучавал: естеството на съществуващото си изяснил и човешките обичаи си украсил, царствено свещенство, преподобни отче, моли Христа Бога да се спасят нашите души.
Копирайте Проповед на 1 януари, 2017

Иконата на Обрезание Господне е копирана от http://www.globalorthodoxy.com
Иконата на свети Василий Велики е копирана от http://www.icon-art.ru

към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s