Свети Пимен Зографски

sv-pimen

Братя и сестри,

           На днешната дата  – 3-ти ноември, българската православна църква чества дивен светия  – свети Пимен Зографски. За съжаление той е малко известен на нас, днешните християни, но е пресветъл светилник – чудотворец, иконописец, благоговеен монах и наставник в Христа, лечител и съградител на църкви и манастири.
           Той живее в годините на османското робство. Неговите родители, родом от София, също са удостоени със святост. Още като младеж, Павел – така е било мирското му име, изучава четмо и писмо, пеене и иконопис. Душата му копнее за монашески живот. И Бог го призовава в Света гора да се подвизава и да просияе в святост. Зографската обител става негово място за подстрижение. А подвизите му са толкова много, че игуменът му разрешава да поеме тежкия кръст на отшелничеството. Така свети Пимен – Пимен е монашеското му име, заживява в уединение и е надарен с видения.
            Сам свети Георги – покровителят на Зографската обител, му се явява и го приканва да поеме по пътя на проповедничеството и утвърждаване на вярата сред поробените братя на своето отечество.
           И наистина, свети Пимен успява да обнови 300 църкви и да съгради 15 манастира в Софийска епархия, както пише житиеписецът му – неговият ученик, монах Памфилий. Чудесата на боговдъхновения пастир карат мнозина да водят своите болни и да просят молитвите му.
           Свети Пимен обновява и манастири и църкви във Видинско и край Силистра. В пределна старост, с видение Бог му известява деня на неговата кончина и светецът се завръща в Черепишкия манастир, за да се представи там на Господа, както му бе поръчал свети Георги. Свети Пимен се причастява със Светите Тайни и предава Богу дух в 1610 година.
          По неговите молитви, Бог да ни прости и помилва!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s