Възнесение Господне (Спасовден)

1

1

            Възнесъл си се в слава, Христе, Боже наш, зарадвал учениците с обещанието за Светия Дух, уверил ги чрез благословението, че Ти си Син Божи, Спасител на света.

Братя и сестри,
             На днешния ден честваме Възнесението Господне на небето, Възнесението на Христос в плът. Днес човешката природа, която придоби Спасителя при Боговъплъщението се възнася в неописуемите висини на вишния свят, за да седне отдясно на Отца.

             Спасението, предричано и чакано от пророци, възвестено на патриарси, зримо за боговидците, днес спасението на човека се осъществи в цялост. Възкръсналият Спасител се възнася към небесния свят. Райските двери, затворени заради прародителския грях, отново ще бъдат достъпни за човека.
              Съвършеният Богочовек успя да придобие изгубената овца – грешния човешки род, да я вдигне на раменете Си и да я спаси от лапите на звяра – човекоубиец.
              Да дерзаем всички, защото пред очите ни се възнася Изкупителят, Животодателят, Онзи, Който от любов към нас не пожела да ни остави пленници на злото.
              Дверите небесни се отварят, ангелите ликуват, Главата на Църквата и нейн Крайъгълен камък – Христос, възлиза на небето. Макар по Своята Божествена природа, никога Второто Лице на Света Троица да не се е отлъчвало от Отца, то по човечество едва сега, Единствено Той – Синът Божий, успя да издигне и върне човешката природа в нейната истинска родина – небесния свят.
             Райските двери са достъпни. Да се радваме, че Спасителя ги отвори за нас. И да побързаме с труд и молитва, с благочестие и покаяние да пожелаем да възлезем на това свято място. За небесния свят Сам Христос казва: „В дома на Отца Ми има много жилища“.
             Да се молим непрестанно да се озовем в някое, макар и последно жилище на Горния Йерусалим. Защото, щом обичаме Бога, трябва да презрем греха. Имаме възможността за влизане в рая – нека я оползотворим. Да гледаме дните на земния ни път да не минат напразно като обичайна привечер със сериали и телефонни разговори. Защото дните ни са кратки, а залогът е голям. А покаянието може да се стори само тук. Амин!

Иконата е копирана от http://www.cedidoca.diocese-alsace.fr

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s