Цветница

Вход Господен в Йерусалим

C1052

         Носен на небесата върху престол, а на земята върху осле, Христе Боже, прие хвала от ангелите и прослава от децата, които Ти викаха: Благословен си Ти, Който дойде да призовеш Адама.

                Проповед на Цветница

                      Братя и сестри,
            Велико събитие честваме днес. Господ  в навечерието на своите кръстни страдания е посрещнат триумфално от множество поклонници в Йерусалим. Възседнал осле, така както е подобавало на царе и знатни особи, Спасителят приема възторжените поздрави на безчисления народ, който посреща Месията – бленувания Основател на политическото царство и обединител на юдейския народ. Никой не схваща в дълбочина, дори и най-близките на Господ – Неговите ученици, че Царството Му не е от този свят. Всички мислят, че дългоочакваният Избранник веднага ще стане цар и ще измете езическата паплач от обетованата земя.
Да, Царят иде!  Така предсказва векове преди това пророк Захария – „Ликувай, дъще Сионова, весели се, дъще Йерусалимска. Твоят Цар иде кротък, спасяващ, възседнал осле и ослица, син на подяремница.“
На този Цар предстои трънливия път на Голгота, унижението, плесниците, заплюването, бичуването и подигравките, цялата крайна степен на понижение, което доброволно прие Божият Син още с момента на Своето Въплъщение. Царят на славата ще бъде наметнат скоро в царската багреница на присмеха, за да може да извоюва със Своите страдания и смърт стенещото под властта на дявола човечество.
Сега тълпите Го посрещат с „Осана“ и палмовите клонки на триумфа, сега всички очакват, че Онзи, Който възкреси четиридневния Лазар, ще прогони и омразната римска власт и ще направи държава, по-силна от Соломоновата.
Но ето – Спасителят приема похвалите и радостта на всички тук, и най-вече на децата, които постилат пътя с дрехите си и размахват радостно палмови клончета. За да се сбъдне Писанието „ из устата на младенци и кърмачета Ти си стъкмил похвала.“
Вход Господен в Йерусалим е единственият момент от земния път на Христос, когато Той приема почести и слава от човеците, и то пак за да извърши спасителното си за човеците дело – нашето изкупление.
Да, Господи, посрещаме  Те с радост в нашия живот. Ликуваме, благославяме Идещият в име Господне.
И се надяваме, че ще бъдем верни в очакването, в похвалата, в Господнето тържество! И никога няма да кажем „Разпни Го!“, както казваше същото множество броени дни след тържественото влизане в Йерусалим.
Честит Вход Господен!
Честит Господски празник!
Благословени да са всички именици!
Амин!

Копирайте Проповед на Цветница, 2016

Иконата е копирана от wmh-bg.com.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s