Празници, посветени на света Богородица

Седмичен урок по Религия-Православие, 4 ниво
            Кое е първото, което ние като християни научаваме? Първо научаваме за Господ Иисус Христос и Неговата майка – света Дева Мария, наречена Богородица. Още като влезем в църквата, виждаме иконата на майката Божия с Божествения младенец. Това събитие – Рождението на Бога, приел да стане човек от най-чистата и свята девица, честваме на един от най-големите наши празници. Кой е този празник? – Рождество Христово, който отбелязваме на 25 декември. Света Дева Мария е избрана от Господ да стане майка на Вечния Бог. Това е велико чудо, за което ни разказва празник Благовещение. За него научаваме от евангелието. Но нека сега да обърнем внимание на началото на нейния живот.
            Рождество Богородично.  Кои са родителите на света Дева Мария?  Те са праведните Йоаким и Анна, които са наречени богоотци, защото чрез тяхното чедо – света Дева Мария, на земята като човек се явява нашия Бог – Господ Иисус Христос. Ние знаем, че богоотците били на преклонна възраст, а все още нямали своя рожба. Те усърдно молели Господ да стори чудо с тях, както с престарелите Авраам и Сарра, и да си имат свое дете. Светите Йоаким и Анна обещали да посветят това дете на Бога. И наистина Господ сторил това чудо и им се родила дъщеря, която кръстили Мария. Това радостно събитие – Рождество Богородично празнуваме на 8 септември.

            Въведение Богородично. Следващият голям Богородичен празник – Въведение,  отбелязваме на 21 ноември. Какво празнуваме  тогава, какво означава „въведение“? Когато малката Мария навършила три годинки, нейните родители се отправили към Йерусалим, за да изпълнят своето обещание пред Бога. Те завели дъщеря си в големия Йерусалимски храм, съпровождани от нейните приятелки, които носели запалени свещи в ръце. Малката Мария, за почуда на всички, сама изкачила високите стъпала на храма и била посрещната и въведена от първосвещеника вътре. От този ден тя заживяла в храма, като прекарвала дните в молитви, в послушание, труд и четене на свещените книги. Но когато навършила пълнолетие, според еврейските традиции, тя трябвало да напусне храма и да бъде омъжена. Света Дева Мария била сгодена за праведния старец Йосиф, който да се грижи за нея. Макар и сгодена, тя не станала негова истинска съпруга, защото от родителите си била посветена на Бога и сама дала обет да остане девица.
            Благовещение. Идва ред да споменем и този най-радостен за християните празник. Защо този ден е наречен начало на нашето спасение? – защото ангел донесъл благата вест за идването на Спасителя. Как се случило това? След като била сгодена, света Дева Мария отишла в дома на праведния Йосиф в град Назарет, но животът ѝ продължил да тече в същото смирение както в храма – тя живеела скромно, трудела се в дома си, четяла свещените книги и непрестанно се молела на Бога. Един ден пред нея се явил първият вестоносец на Господа – свети архангел Гавриил, който носел  прекрасно бяло цвете в ръка. Той известил на света Дева Мария, че ще стане майка на Спасителя. Смутена от тези думи, тя попитала как ще стане това, когато мъж не познава? Ангелът й отговорил: „ Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий. (Лука 1:35) А света Дева Мария смирено приела Божията воля и рекла: „ Нека ми бъде по думата ти.“ (Лука 1:38)  Църквата тържествено празнува Благовещение на 25 март. Девет месеца след Благовещение честваме Рождението на Спасителя Христос на 25 декември.
             Успение Богородично. Това е най-големият празник, посветен на света Богородица. Знае ли някой какво означава „успение“? Успението е момента, когато майката Божия предала Богу дух блажено, сякаш заспала. С „успение“ се означава блажената смърт на светците.
            Най-тежките мигове от живота на света Богородица били часовете на арестуването и страданията на нейния Син. Тя била под кръста Господен и над нея се изпълнили думите на свети Симеон Богоприимец, че меч ще прониже душата ѝ, което означава, че ще изпита голяма скръб, заради смъртта на своя Син. От евангелията знаем, че под кръста, на който бил разпънат Господ освен майка Му, бил и любимият Му ученик Йоан. Христос се обърнал към майка Си и ѝ казал: Ето твоя син! А на ученика си казал: – Ето майка ти! (Йоан 19:26) Така света Богородица заживяла в Йерусалим при свети Йоан, създателят на четвъртото евангелие, наречен от църквата Богослов, който се грижел за нея като за своя майка. Тя била винаги сред дванадесетте апостоли, когато те се събирали, помагала им в проповядването на евангелието. Тя била сред тях и при Възнесението Господне и на Петдесетница. След като Христовите ученици се разпръснали по света да разпространяват Божественото учение, тя продължила да живее в дома на свети Йоан, а той рядко се отлъчвал от нея. Преданието разказва, че ангел я известил за приближаващата ѝ смърт. Тя силно желаела да види отново всички апостоли събрани заедно, за да се сбогува с тях. Бог изпълнил това нейно желание и те, пренесени на облаци, в един миг се явили край смъртния ѝ одър. Апостолите и всички християни силно затъгували от предстоящата раздяла, но Божията майка ги успокоила, че никога няма да ги остави, но винаги ще се моли за целия човешки род на Своя Син и Бог. Така тя тихо починала и Сам Господ отнесъл душата ѝ в Своето царство. Свети апостол Тома не присъствал и когато след няколко дни решили да отворят гробната врата, за да се прости той с починалата Божия майка, там открили само погребалните повивки. По Божията воля света Богородица била взета с тяло на небето от своя Син и Бог.  Празникът Успение Богородично се чества най-тържествено на 15 август, когато всички християни изразяват дълбока почит към нашата небесна покровителка – света Дева Мария.
            Въпроси към урока:
1.Защо света Дева Мария, след като получава благата вест, казва за себе си “ Отсега ще ме облажават всички родове“
(Лука 1:48)? – защото чрез нея идва дългочаканият Спасител на света.

2.Кои са празниците, посветени на Божията майка? – Рождество Богородично, Въведение, Благовещение, Успение Богородично.
3.Кога празнуваме Рождението Богородично?  – на 8 септември, когато праведните Йоаким и Анна в своите старини се сдобили с чедо – малката Мария.
4.Какво празнуваме на празника Въведение Богородично? – въвеждането на тригодишната Мария в храма, за да бъде посветена на Бога.
5.Защо Благовещение е начало на нашето спасение? – защото тогава света Дева Мария получава благата вест, че ще стане майка на Спасителя и със силата на Светия Дух заченала в утробата си Божия Син.
6.Кой е най-големият празник, посветен на Божията майка? – Успение Богородично, когато тя предала Богу дух блажено, сякаш била заспала, и по Божия воля била взета с тяло на небето.
             Задача: Разгледайте иконите на Богородичните празници, запознайте се с изобразените на тях светци и се опитайте по нарисуваните на тях детайли да разкажете за основните моменти от тези библейски събития.

ObshtoВъведение за урока

 

 

 

 

 

 

 

окон

благ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s