Тайнство Изповед

Седмичен урок по Религия – Православие, 4 ниво, 11 урок

Въпроси за преговор:
1.Какво представлява тайнството Венчание (Брак)?  Венчанието е благославяне на брачния съюз между мъжа и жената от свещеника и духовно единение между тях при действието на Божията благодат.
2. Как трябва да се подготвят младоженците за Венчанието? – като получат напътствия от свещеника за придобиване на съответната нагласа и разбиране на това, което трябва да се случи – вечното единение. Добре е бъдещите съпрузи да се изповядат и причастят, за да започнат съвместния си живот с опростени грехове.
3.Какво представлява тайнството свето Причастие? Причастието е тайнство, чрез което вярващият приема във вид на хляб и вино самото Тяло и Кръв на Господ Иисус Христос за опрощаване на греховете и за вечен живот.

 Тайнство Изповед

          Светото Причастие е велико и страшно тайнство, защото приемаме самото Тяло и Кръв Христови, достигаме единение с Господа, и според Неговото обещание, само така можем да получим прошка на греховете и живот вечен.
          Припомнете си от изученото в 3 клас, кога можем да пристъпим към Причастие и как трябва да се подготвим? Подготовката ни трябва да е подобаваща за това велико тайнство. Към Причастие може да пристъпи този, който е изпитал своята съвест и се е покаял за греховете си и който е изповядал греховете си пред свещеника.„Но нека човек да изпитва себе си, и тогава да яде от хляба и да пие от чашата. Защото, който яде и пие недостойно, той яде и пие своето осъждане…“- с тези думи апостол Павел напомня за значението и важността на изповедта преди да пристъпим към чашата с Причастието (Кор.11:26-30).
        Какво представлява тайнството Изповед. При тайнството Изповед каещите се християни  разкриват греховете си пред свещеника, но Сам Господ Иисус Христос, Който невидимо присъства при изповедта, приема разкаянието и чрез свещеника дава прошка за греховете.
           Припомнете си от 3 клас какво означава да изпитаме съвестта си? Това означава да проверим дали изпълняваме Божиите заповеди и дали не сме допуснали грях. Какво е грях? Грях е всяко нарушаване на Божиите заповеди. За да бъдем улеснени в изпитването на съвестта, можем да ползваме подходящ въпросник. Какъв грях допускат най-често децата? (лъжа)
Покаяние означава искрено и дълбоко съжаление за сторените грехове, но също и твърда решимост вече да не повтаряме прегрешенията си. 
Често знаем греха си, но сърцето ни остава безчувствено, неразкаяно. Как можем да достигнем до покаяние? Покаянието започва когато сме насаме със себе си. За това ни помагат постът и молитвата. Постим известно време (най-добре е това да стане по време на установените пости, но може и извън този период при благословение на свещеник) с пост телесен, като се въздържаме от блажни храни, но и с пост духовен, като се борим с греховните си навици. Молим Бог да ни помогне да видим греховете си и да заплачем за това. И Господ непременно ще ни помогне, защото е казал: „Не съм дошъл да призова праведници, а грешници към покаяние“  (Мат.9:13).
        Разкаянието ни води към желание да заличим сторените грехове и да застанем отново с чисто сърце пред Бога. Затова пристъпваме към тайнството Изповед. Покаянието и изповедта са неделими, защото без истинско разкаяние за греховете, няма спасителна изповед. Затова често тайнството се нарича Покаяние-Изповед.
        Видима и невидима страна на тайнството Изповед.  Господ е дал власт на апостолите и в тяхно лице на техните приемници – епископите и свещениците да опрощават греховете на каещите се, като казал: „На които простите греховете, тям ще се простят; на които задържите, ще се задържат.“ (Иоан.20:23)
           Видимата страна на това тайнство са молитвите на свещеника и чистосърдечното разкриването пред него на своите грехове.
           Господ невидимо присъства и слуша нашата изповед и когато свещеникът изрече думите за опрощаване на греховете, Сам Господ очиства душата ни от греховния товар. Това е невидимата страна на тайнството.
          Християните, които са постили и са се изповядали, могат да вземат Причастие на богослужението в църквата, ако свещеникът е благословил.
          Както знаете за болните не е необходим поста, а за малките деца не е задължителна изповед. Когато започнат да осъзнават кое е добро и кое зло (предполага се към 7-8 години, но може и по-рано), децата започват да се изповядват при свещеник преди Причастие, както възрастните. За малките деца постът е облекчен – те трябва да се лишат временно от някои лакомства. По-важно е да  разберат в какво са сгрешили пред родителите, близките и приятелите си, дали са излъгали и да поискат да не повтарят грешките си.
          Ако децата от малки пристъпват към тайнствата Изповед и Причастие, те ще изградят правилни възгледи за Бога, за отношенията към ближните, за смисъла на живота и предназначението на човека.
Въпроси към урока:
1.Какво представлява тайнството Изповед? – При тайнството Изповед каещите се християни  разкриват греховете си пред свещеника, но Сам Господ Иисус Христос, Който невидимо присъства при изповедта, приема разкаянието и чрез свещеника дава прошка за греховете.
2.Как се подготвяме за тайнството Изповед? За това ни помагат поста и молитвата. Насаме със себе си изпитваме съвестта си за допуснати грехове. Молим Господ да ни помогне да видим греховете си и да изпитаме дълбоко разкаяние за тях.
   към Начало                                                     

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s