Тайнство свето Причастие

Седмичен урок по Религия-Православие, 4 ниво, 9 урок
        Въпроси за преговор:
1.Какво означава „миро“ и за какво се използва? – Мирото е направена от зехтин (елей) и различни благовонни смоли и билкови съставки течност, която се използва за помазване на току-що кръстените при тайнството Миропомазване.
2.Как и от кого се извършва това тайнство? – отначало апостолите и епископите извършвали тайнството с ръковъзлагане, а впоследствие се налага практиката на помазване с миро, поради голямото число вярващи, които приемат Кръщение. Тайнството се извършва от епископите и свещениците.
3.Кои са видимата и невидимата страна на това тайнство? – видимата страна е кръстообразното помазване на различни части на тялото, а невидимата е приемане на Светия Дух и освещаващото Му действие върху ума и мислите, чувствата и желанията, делата на човека и целия човек.
4.Какво е значението на това тайнство? Миропомазването ни дава благодатна сила, която ни служи за възрастване в духовния живот и за укрепване в доброто.

Тайнство свето Причастие

        Кога и от Кого е установено тайнството Причастие? Да си припомним събитията на Тайната вечеря. Защо е наречена тайна? Господ и дванадесетте Му ученици се събират на прощална вечеря преди Господ да бъде предаден на съд и разпънат на кръст. Това събиране е в навечерието на големия еврейски празник Пасха, когато евреите празнуват чудесното си избавление от египетското робство. Евангелист Матей, който присъства на тази вечеря пише: „И когато ядяха, Иисус взе хляба и като благослови, преломи го и раздавайки го на учениците, каза: Вземете, яжте: това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на греховете“ (Мат. 26:26-28). Така Господ причастява учениците си за първи път и им заръчва да правят това за Негов спомен. Така е установено тайнството свето Причастие. Затова и вечерята се нарича тайна – заради установяването на това тайнство.
        Какво представлява светото тайнство Причастие? Причастието е тайнство, чрез което вярващият приема във вид на хляб и вино самото Тяло и Кръв на Господ Иисус Христос за опрощаване на греховете и за вечен живот. Сам Господ казва това с думите Който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен и Аз ще го възкреся в последния ден. (Иоан. 6:54-56). Така Той описва тайнството свето Причастие.
        Кога се извършва тайнството Причастие? Светото тайнство Причастие се извършва на всяка божествена света литургия и представлява най-главната и съществена част на богослужението. То е тайнство на тайнствата.
          Видимата страна на тайнството са веществата, които се използват при тайнството – хляб, вино и вода, съдовете, в които са поставени те, действията и думите на свещенослужителя през време на извършване на тайнството.
          Свещенослужителят произнася думите, които казал Сам Христос при установяването на тайнството: „Вземете, яжте: това е Моето тяло; пийте от нея всички, защото това е Моята кръв на новия завет“ (Мат. 26:26-28). След това призовава Светия Дух и с невидимото Му действие хлябът и виното се претворяват (превръщат) в истинско Тяло Христово и в истинска Кръв Христова.  Това е недостъпно не само човешките умове, но дори и за ангелите небесни. То е чудо на Божието всемогъщество.
        Кой може да пристъпи към тайнството свето Причастие? Разбира се кръстеният православен християнин. Този, който е изпитал своята съвест и се е покаял за греховете си, за което спомагат постът и молитвата. Той е изповядал греховете си пред свещеника. Едва тогава може да пристъпи към това велико и страшно тайнство, което е единение със Самия Господ Иисус Христос.
          Свещенослужителите се причастяват след възгласа „Святая святим“, т.е. „Светинята е за светите“, а миряните ­ на края на литургията, след възгласа: „Със страх Божи, с вяра и любов пристъпете“. Миряни са всички християни, с изключение на свещенослужителите. Миряни се наричат хората, които живеят в света (от мир – свят). Това название е в отличие от свещенослужителите, които макар да живеят в света, са изцяло посветени на Бога. За да не става безредие при такова велико тайнство, миряните трябва да пристъпват благоговейно към светата Чаша с кръстообразно сложени на гърдите ръце и с искрено разкаяние в душите.
          Светото Причастие не винаги е спасително. Ако ние сме потънали в грехове и не се каем за тях, а пристъпваме да се съединим със Спасителя, светото Причастие вместо за живот и спасение ще ни послужи за осъждане, както свети апостол Павел казва: „Нека човек да изпитва себе си и тогава да яде от хляба и да пие от чашата. Защото, който яде и пие недостойно, той яде и пие своето осъждане“ (1 Кор. 11:28, 29).
          Тежко болните могат да се причастяват и у дома си. За тях не е необходим поста преди свето Причастие, който е обичаен при здравите хора – болестта им е наместо пост. Свещеникът там им занася свето Причастие и след изповед и прочитане на полагаемите се молитви ги причастява. Нерядко светото Причастие спасява от смърт тежко болни.
        Въпроси към урока:
1.Какво представлява тайнство свето Причастие? Причастието е тайнство, чрез което вярващият приема във вид на хляб и вино самото Тяло и Кръв на Господ Иисус Христос за опрощаване на греховете и за вечен живот.
2.Кой може да пристъпи към свето Причастие?  Разбира се кръстеният православен християнин. Този, който е изпитал своята съвест и се е покаял за греховете си, за което спомагат постът и молитвата и който е изповядал греховете си пред свещеника. За болните не е необходим поста, а за малките деца до 7-8 годишна възраст не е задължителна изповед.

3.Какво е значението на това велико тайнство? – то е единение със Самия Господ Иисус Христос.
        Допълнителен текст: На гръцки език светото тайнство Причастие се нарича Евхаристия. Тази част на литургията, в която се приготвят хлябът и виното за тайнството, се нарича проскомидия (предложение), защото християни ги принасят в църквата за извършване на тайнството. По същата причина и хлябът се нарича просфора, което значи принос. Виното се налива в голяма, специално предназначена за тайнството чаша и се смесва с вода (защото от прободените ребра на Господ изтекли кръв и вода).
       Кога виното и хлябът се претворяват в Тяло и Кръв Христови? След Символа на вярата трябва да бъдем особено внимателни. Свещеникът в олтара произнася молитви, чрез които измолва благодатта на Светия Дух да слезе и при невидимото присъствие на ангели да претвори виното и хляба в Тяло и Кръв Господни. По време на песнопението “Тебе поем, Тебе благословим…” и молитвата „Отче наш“ трябва да сме особено съсредоточени. Претворените Тяло и Кръв Христови са същата жертва, която Господ принася на кръста.
        Задача: Проучете кой приготвя просфората за тайнството свето Причастие във вашата църква и разберете как става това. Разгледайте снимките на просфора и Чаша за свето причастие и се опитайте да ги нарисувате.
Чаша за свето Причастие
chalice_Ivrion_16v
Просфора
prosf1

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s