Свети апостоли – проповедници

Седмичен урок по Религия – Православие, 4 ниво, 4 урок

Свети апостоли – проповедници

           Господ Иисус Христос казва за Самия Себе Си: „Аз Съм Пътят и Истината и Животът“ (Йоан 14:6). Той казва също: „Истина, истина ви казвам, който вярва  в Мене, има живот вечен“ (Йоан 6:47). Това е спасителният път, който води в царството Божие, във вечния живот с Бога в неизказано блаженство. Бог искал всички човеци да се спасят и да влязат в царството небесно. Затова от любов към хората дошъл на земята, за да извести на всички учението за спасението.

          Какво означава да вярваме в Бога? Това означава да сме твърдо уверени, че всичко, което Господ казва, ще се сбъдне. Да вярваме, означава още да изпълняваме всичко, на което ни учи Господ. Защото „вярата без дела е мъртва“ (Яков 2:20).
          Такава вяра имали дванадесетте апостоли – първите Христови ученици. Господ  Сам избрал тези дванадесет ученици, за да му помагат в спасителното дело. Думата апостоли на гръцки означава пратеници. Тях Господ изпращал да проповядват (поучават, наставляват) навсякъде според Христовото учение.
          Христовите ученици били хора от народа, обикновени, чистосърдечни, някои били неуки. Веднъж като вървял край Генисаретското езеро, Господ видял двама мъже да хвърлят мрежите си за риба. (Къде се намира Генисаретското езеро? Къде се случват всички събития от земния живот на Спасителя? – в Палестина.) Рибарите, които видял Господ били братята Симон, наречен също Петър и Андрей. Христос им казал: „Вървете след Мене и Аз ще ви направя да бъдете ловци на човеци!“ (Марк 1:17).
          Какво означават тези думи на Господ? Те не означават, че Господ ще ги учи да пленяват хора. Не, Господ искал да ги научи как да печелят човешките сърца за истината и любовта.
          По-късно Той призовал и други двама братя рибари – Йоан и Яков. Когато им казал „Вървете след Мене!“, те не се поколебали нито за миг. Оставили мрежите си, оставили баща си и последвали Господ. Толкова силно и убедително било словото на Спасителя.
          Господ избрал за Свой ученик и Матей, който бил митар (събирач на данъци) и когото хората считали за голям грешник. Но Христос не се влияел от хорското мнение, защото Той – Всевиждащият Бог знае какво е сърцето на човека.
          Така Господ Иисус Христос избрал и останалите Си ученици. Ето имената на дванадесетте апостоли: Петър и Андрей, Йоан и Яков, Матей, Филип, Вартоломей, Тома, Яков Алфеев, Тадей, Симон Зилот и Юда, който после предал Христос.
          Апостолите учели хората на това, на което Спасителят научил тях самите – да вярват в Бога, да изпълняват Христовата заповед за любовта, да бъдат кротки и миротворци, да се обичат помежду си… Господ Иисус Христос дал Божествена сила на апостолите да вършат чудесата, които Самият Той вършел – да лекуват болни, да отклоняват грешниците от злото, дори да възкресяват мъртви. При всичките дарования, които получили, те останали скромни и смирени, не се възгордяли, не търсели почести. Така апостолите не само на думи учели хората, но и с живота и делата си се показали истински Христови последователи и верни Негови ученици. Те по всичко се стараели да подражават на Господа – последвали Го в трудовете, в страданията и в смъртта. Неуморно като Господа те обикаляли по села и градове, в близки и далечни страни, претърпели гонения, окови, изтезания и завършили живота си с мъченическа смърт. Така се удостоили да пребивават с Бога в царството небесно.
          След време, Господ избрал още 70 ученици, които изпратил по целия свят да проповядват спасителното Христово учение. Макар да не били така близо до Господа като дванадесетте Му ученици и те се показали смели проповедници и привели хиляди хора към спасителната вяра. Един от седемдесетте апостоли – свети Ерм, проповядвал в България, бил епископ в град Филипопол (днешен Пловдив).
          Спомнете си кои от изучените светци са наречени с името равноапостолни и защо? Това са светите братя Кирил и Методий, които създали нашата азбука и превели важните богослужебни книги, за да могат българите да чуят за вярата на роден език.
           Ние наричаме апостоли всички, които разпространяват и утвърждават вярата. Всеки християнин извършва апостолско дело, когато с живота, думите и делата си става пример за благочестие, за истинска и непоклатима вяра. 
          Въпроси към урока:
1.Как Господ избрал Своите ученици? – Господ избрал учениците си сред обикновените хора от народа, които били чистосърдечни, честни и предани.
2.Как са наречени учениците на Господ? – апостоли, което значи пратеници, наречени са също и проповедници, защото Господ ги пращал да проповядват Божията истина.
3.Кои са дванадесетте апостоли? – Петър и Андрей, Яков и Йоан, Матей, Вартоломей, Симон Зилот, Яков Алфеев, Тома, Тадей, Филип и Юда, който предал Господа.
4.Колко други апостоли избрал Господ за проповедници на вярата? – седемдесет.
5.Имало ли е апостоли-проповедници в България? – това е апостол Ерм, епископ на Филипопол (днешен Пловдив).
6.Как апостолите се удостоили да бъдат с Бога в царството Божие? –  те имали непоклатима вяра, претърпели гонения, окови, изтезания и завършили живота си с мъченическа смърт, следвайки Своя Учител.
Задача: Запознайте се с иконата, на която са изобразени дванадесетте апостоли. Оцветете приложението. На тази икона не присъства предателят Юда. Наред с единадесетте апостоли е апостол Павел. Припомнете си кой е апостол Павел? Той бил гонител на християните, но Господ му се явил и го направил от гонител най-ревностен разпространител на християнството. Той проповядвал сред езическите народи и обърнал много хора към вярата. Затова, без да е бил избран  първоначално в числото на дванадесетте апостоли, свети Павел по достойнство заел мястото си сред тях. Защо апостолите Петър и Павел са наречени първовърховни? Защото въпреки многото страдания и опасности, с неустрашимо дръзновение те спомогнали в най-голяма степен за разпространението на вярата. На иконите двамата първовърховни апостоли са винаги един до друг пред всички останали апостоли.
HolyApostles_icon3

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s