Православната вяра ни прави по-добри

        Седмичен урок по Религия-Православие, 4 ниво, 2 урок – преговор
          Въпроси за преговор:
1.Какво означава да живеем задружно? – да има мир и съгласие между нас.

2.Как можем да постигнем съгласие помежду си? – като изпълняваме Божиите заповеди, които ни учат как да постъпваме към ближните си.
3.За какво се молим в Господнята молитва? – да ни прости Бог греховете, както и ние прощаваме на другите.
4.Какво е нужно още, когато живеем заедно? – нужно е да си помагаме във всичко и особено когато някой изпадне в беда.

Православната вяра ни прави по-добри

         Нашата вяра – това е Христовото учение, което е извор на всяко добро. Когато го следваме, ние можем да придобием  всички добродетели, към които се стреми истинският християнин.
Християнските добродетели. В Своята проповед на планината Господ ни разкрива кои са добродетелите, с които се отварят райските врати. Тези християни, които ги притежават, Той нарича блажени.  Какво е блаженство, какво значи някой да е блажен? Блаженството е неизказано щастие от общуването с Бога. Блажен е този, който има истинска връзка с Бога. Ето кои Христос нарича блажени (припомнят се блаженствата):
1.Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно.
2.Блажени плачещите, защото те ще се утешат.
3.Блажени кротките, защото те ще наследят земята.
4.Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.
5.Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилвани.
6.Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.
7.Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.
8.
Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.
9.Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене. Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата; тъй бяха гонени и пророците, които бяха преди вас.
           Кои са бедните духом? Това са смирените, на които е чужда гордостта. Плачещите са тези, които с търпение понасят скърбите и се разкайват за греховете си. Кротките се стремят да подражават на Самия Христос. Милостивите съчувстват на страдащите и им помагат, молят се и за грешниците и се стремят да ги отклонят от лошия път. Чистите по сърце са изчистили сърцето си от греховните навици. Миротворците носят мир в душите си и мир между хората. Защитниците на Божията правда са смели проповедници на Христовото учение.

          Новата заповед на Господ.  Господ обяснява на учениците си и на народа коя е най-важната заповед – заповедта за любовта, и как трябва тя да се изпълни: „Обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят” (Матей 5:44).
          Кое е новото в тази заповед? Тази заповед ни призовава да обичаме не само приятелите си, но и враговете. Защото лесно е да бъдем добри към тези, които ни обичат, но най-висока проява на доброто в нас е да обичаме тези, които ни правят зло.

Нашата вяра ни учи да се стремим към любовта, която Господ е показал към нас. Той страда невинен и прие смърт, заради нашите грехове. В най-страшния час, разпънат на кръста, Христос молеше Небесния Отец да прости на мъчителите Му.
          Как да постигнем Христовата любов? Как да заобичаме враговете си? Да обичаме, ще рече да прощаваме и да се молим за тези, които ни правят зло, а не да кроим планове за отмъщение. Да речем обидени сме на някого и кипим от гняв, но като се сетим, че сме християни, мислено благославяме този, който ни е наскърбил и след малко забелязваме, че сърцето ни се е успокоило и гневът е утихнал. Така сме изпълнили Божията повеля за благославянето на врага и веднага сме получили Божията подкрепа.
         Как църквата ни помага да бъдем по-добри? Всички добродетели се постигат с много труд, но и с молитвената помощ на светиите и на църквата. Затова винаги трябва се молим, да присъстваме и на всеобщата молитва в църквата, защото Сам Бог е казал: „Където са двама или трима събрани в Мое име, там Съм и Аз посред тях“
          Как църквата ни помага да изчистим сърцето си от греха? При изповедта ние разкриваме пред свещеника греховете си, а той с дадената му от Бога власт ги опрощава. Като приемаме Причастие, ние се съединяваме с Бога. Чрез застъпничеството на Божията Майка и на светиите, Бог ни помага да устоим на лошите мисли и изкушенията, дава ни сили да се преборим с греховните си навици и да бъдем по-добри.
          Въпроси към урока:
1.Как Господ ни разкрива най-важните християнски добродетели? – като посочва, кои са блажените, които притежават тези важни добродетели.
2.Какво значи блаженство? Какво значи блажен? Блаженството е неизказано щастие от общуването с Бога. Блажен е този, който има истинска връзка с Бога.
3.Кои са блажените? – това са смирените, кротките, милостивите, търпеливите, смелите защитници на Божията правда.
4.Коя е новата заповед на Господ? – заповедта за любовта, която проявяваме не само към приятелите, но и към враговете.
5.Как да заобичаме враговете? – като ги благославяме и им прощаваме по примера на Господ, Който се моли на Бог Отец за Своите мъчители.
6.Как църквата и светиите ни помагат да станем по-добри? – като просим молитвеното застъпничество на Божията Майка и на светиите, като се изповядваме и причастяваме в църквата и присъстваме на богослуженията и така получаваме Божията подкрепа да се борим с греховните си навици и да станем по-добри.
          Задача: Напишете за някоя случка на задружност, на общо добро дело, на което сте присъствали.
 
         

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s