С вяра задружно живеем

Седмичен урок по Религия – Православие
4 ниво, 1 урок – преговор
         Какво значи да живеем задружно? Да живеем задружно означава да живеем в мир и разбирателство, в съгласие, без осъждане, обиди и вражда.
         Как православната вяра ни помага да живеем задружно? (евентуални отговори на учениците)
          На първо място като изпълняваме Божиите заповеди, защото те ни показват как да се отнасяме към Бога и ближните си.  Нека си ги припомним:
I заповед: Аз съм Господ Бог твой, да нямаш други богове, освен Мене.
II заповед: Не си прави кумир (идол) и никакво изображение на онова що е горе на небето, що е долу на земята, не им се кланяй и не им служи.
III заповед: Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.
IV заповед: Помни съботния ден, за да го пазиш свят. Шест дни работи и върши в тях всичката си работа, а седмия ден е събота на Господа, твоя Бог – не върши в него никаква работа.
V заповед: Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълги години на земята.
VI заповед: Не убивай!
VII заповед: Не прелюбодействай!
VIIIзаповед: Не кради!
IX заповед: Не лъжесвидетелствай!
X заповед: Не пожелавай дома на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито нивата, нито вола му…
          В първите четири заповеди Бог ни учи как да Го почитаме. Ние трябва да обичаме и се покоряваме на Бога, Който се грижи за нас като Баща. Когато единомислено изповядваме вярата си в Единия Бог, ние сме единомислени във всичките си дела и живеем задружно.

           Защо e важно да спазваме петата заповед? В пета заповед Бог ни учи да почитаме родителите си и да бъдем послушни на добрите им съвети. Това е важна заповед за запазване на мира в семейството и за доброто възпитание на децата.
Господ справедливо е уредил чрез Своите заповеди отношенията между хората, за да имат от какво да се ръководят във всички обстоятелства на своя живот. От шеста до десета Божии заповеди разбираме как да се отнасяме към ближните си – да не лъжем, да не крадем, да не изневеряваме, да не убиваме. В десета Божия заповед се казва „не пожелавай….“ Какво значи това? Това значи да не завиждаме, да не таим в сърцето лоши чувства.

            За да живеем в разбирателство, ние изучаваме Божиите заповеди и се стремим да ги изпълняваме.
          Живеем задружно, когато не осъждаме, а си прощаваме. За да живеем задружно е нужно да проявяваме голямо разбиране и съчувствие към ближните си. Винаги да помним, че всички ние, хората, грешим. Затова и Господ Иисус Христос ни е научил във всекидневната Господня молитва „Отче наш“ да се молим Бог да ни прости греховете, както и ние прощаваме на другите. Тази молитва ние задружно казваме и на богослуженията. Да си я припомним, като я кажем всички заедно:
Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име, да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес, и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от лукавия.  Амин.
            Да бъдем готови винаги да поискаме прошка, когато сме сгрешили. Да не пропущаме в Деня на прошката да се опростим с ближните си. Кога е Денят на прошката? – на Сирни заговезни в началото на Великия пост.

          Да живеем задружно означава да помагаме на своите ближни. Кой е нашият ближен? Ближен е човекът, който е до нас. Но това не значи просто наш роднина или съученик. Всеки ден ние се срещаме със съседи, с непознати на улицата, с много различни хора. Всички те са наши ближни. Господ ни учи да проявяваме милосърдие към всеки, който има нужда от помощ. В притчата за добрия самарянин Господ ни показва кой е нашият ближен и как да постъпим, когато е в беда. Спомня ли си някой случката с добрия самарянин? (учениците разказват притчата с помощта на учителя)  Как трябва да постъпваме със своите ближни? Без да гледаме на произхода, вярата или делата на страдащия, нито на това колко сме заети или какви убеждения имаме, да се притечем на помощ. Да пожертваме от времето, от средствата си, от спокойствието си, но да проявим милост. 
          Нашата вяра ни помага да живеем задружно. Ако положим усилия истински да следваме Христовото учение, да се обичаме и да си прощаваме, ще постигнем мир и съгласие във всичките си дела.
          Въпроси към урока:
1.Какво означава да живеем задружно? – да има мир и съгласие между нас.

2.Как можем да постигнем съгласие помежду си? – като изпълняваме Божиите заповеди, които ни учат как да постъпваме към ближните си.
3.За какво се молим в Господнята молитва? – да ни прости Бог греховете, както и ние прощаваме на другите.
4.Какво е нужно още, когато живеем заедно? – нужно е да си помагаме във всичко и особено когато някой изпадне в беда.
 
 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s