Проповед Неделя седма след Петдесетница

Проповед на Неделя седма след Петдесетница. На светите Отци от 6-те Вселенски събори. Лит.ев. Мат. 5:14-19.
В името на Отца и Сина и Светия Дух.
Братя и сестри,
          „Вие сте светлината на света“ – с тези думи Господ се обръща  към своите непосредствени ученици – апостолите. Тези думи на Спасителя Христос са част от проповедта, произнесена на планината и изложена от евангелист  Матей  в 5-та, 6-та и 7-ма глава на неговото евангелие.
          Апостолите са светлината на света. Те са избрани от Христос. Всички те – галилейските рибари, бившия бирник, а впоследствие  и призвания апостол Павел – всички те са носители на светлината, носители на Христовата истина, свидетели на Христовия живот в плът, съзерцатели на Божествените тайни. Избрани съсъди да понесат благодатното учение пред царе, велможи и народи, та чак до края на вселената.
          Светлината свети ярко. Тя не може да се укрие. Така както светилникът у дома е на високо, за да осветява всичко, така и апостолите са във висините на своето богоизбраничество, въпреки че са обикновени люде и,  че не винаги разбират в дълбина Христовите думи. Ще дойде ден – след Възкресението Христово, когато Светият Дух ще слезе върху тях и ще ги изпълни със сила и божествен устрем да проповядват без страх и да отдадат живота си за Христа.
          Но и ние, братя и сестри, след като се наричаме християни, трябва да излъчваме тази Христова светлина. Да се покажем кротки и смирени, както ни съветва Господ. Да следваме апостолската вяра, така както апостолите я получиха от Христа и я завещаха на своите приемници. Да бъдем милосърдни, защото милостивото сърце не ще роди лош плод.  Добрите ни дела да се подхранват от истински, а не мними добродетели, за да сме духоносни съсъди.
          И преди всичко – да не осъждаме, защото злият език е унищожил не едно добро дело. Да помним, че ако наистина сме Христови, трябва и в мисли, и в думи, и в дела да търсим отблясъка на Христовата светлина.
          Да сме просветени във вярата, далеч от всяко плътско мъдруване, всяко суеверие, всеки езически нанос, които така се натрапват в нашето съвремие.
          Да имаме винаги пред очи високото си призвание – да следваме Христос не само с думи, но и дела на чиста вяра.
          Имаме пред очи примера на просиялите отци – днешната неделя честваме отците от шестте Вселенски събора – боговдъхновени мъже, прославени светители, защитили Христовата вяра от еретически заблуди и гибелни лъжеучения. Тези отци са наш пример  – те са блестящи лампади с Христова светлина, разпръскващи мрака на невежеството.
           По техните молитви, Господ да ни помилва и да ни направи достойни за Своите благодатни лъчи. Амин!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s