Петдесетница. Основаване на църквата

Седмичен урок по Религия-Православие,      3 клас, 30 урок

          Въпроси за преговор:
1.Защо свети Кирил получил прозвището „философ”? Къде учил той? – Свети Кирил се отличавал с голяма мъдрост; той завършил най-прочутата за времето си висша школа – Магнаурската школа в Константинопол (Цариград).
2.Какво значи ерес? Какво лъжеучение се съдържа в триезичната ерес? – ерес е лъжеучение, заблуждение, което изопачава Христовото учение. Триезичниците признавали само три езика, на които може да се проповядва вярата.
3.Защо двамата братя създали славянската азбука? – за да преведат евангелието и богослужебните книги и да могат славянските народи да чуят Словото Божие на родния си език.
4.На кой ден църквата почита паметта им? Кога е официалният им празник? – на 11 май е църковният им празник, а официалният е на 24 май и се отбелязва като Ден на българската просвета и култура.

Петдесетница. Основаване на църквата и първите християни.

         Възнесение Господне. В продължение на четиридесет дни след Своето Възкресение,  Господ Иисус Христос се явявал многократно на учениците Си. На четиридесетия ден от Възкресението Си им се явил за последен път.

          Апостолите както обикновено били на молитва в същата йерусалимската горна стая, където се събирали от деня, в който празнували със Своя Учител Тайната вечеря. Христос се явил и беседвал с тях, а после ги извел на Елеонската планина, близо до Йерусалим. Господ говорил и ги наставлявал, разкривал им истините за това, какво ще се случи със света и с тях самите, разяснявал им кой е пътя, който води в царството Божие. Апостолите много се натъжили, когато им казал, че няма да Го видят вече. Господ ги успокоил с думите: „За вас е по-добре Аз да си замина; защото, ако не замина, Утешителят няма да дойде при вас“ (Йоан 16:7и ”Аз ще изпратя обещанието на Отца Ми върху вас; а вие стойте в град Иерусалим, докле се облечете в сила отгоре” (Лук. 24:36-53). Той им говорил, че ще изпрати Светия Дух.
          Христос вдигнал ръце да ги благослови и още докато ги благославял Се отделил от земята и постепенно започнал да се възнася към небето, докато станал невидим за погледа им. А учениците и всички присъстващи се поклонили до земята и се върнали в града, изпълнени с радостно очакване на изпълнението на Божието обещание.
         Слизане на Светия Дух (Петдесетница). Десет дни след Възнесението на нашия Господ бил старозаветният празник Петдесетница, почитан от евреите, заради това, че петдесет дни след избавлението на еврейския народ от египтяните, Бог дал на пророк Мойсей 10-те Божии заповеди на Синайската планина. Хиляди хора се стичали от всички краища на страната в Йерусалим и отивали в храма да се поклонят на Бога, идвали и много чужденци, приели вярата на евреите – юдаизма. Юдаизмът е старозаветната вяра в един Бог. Сред голямото множество се чували разговори на различни диалекти и езици.
          Христовите ученици също били в града, събрани в йерусалимската горна стая. С тях била и Божията майка и много други Христови следовници. Изведнъж се чул силен шум от небето, като че ли вихрушка се спуснала над къщата, където били те. И „явиха им се езици като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Светия Дух“ (Деян. 2:2-3). В този миг апостолите заговорили на различни, непознати за тях чужди езици и започнали да прославят Христос. Така всички хора, дошли на празника от близки и далечни страни можели да чуят благовестието за Бога, дошъл в плът, всеки на своя роден език. Със силата на Светия Дух, неуките Христови ученици се изпълнили с Божествена мъдрост да разбират истините на вярата и да тълкуват Свещеното Писание и да обясняват това на езика на събеседниците си. Всички били потресени от това велико чудо. Тогава пред множеството се изправил първовърховния апостол Петър и заговорил за Възкръсналия Христос и за Неговото учение с такава убедителност и яснота, с такава мъдрост и сила, че 3000 души от присъстващите повярвали в Христос и приели кръщение.
            Така се изпълнило обещанието на Иисус Христос. Светият Дух наистина донесъл неизказано утешение на всички, които скърбяли от раздялата със Своя Учител. Светият Дух се нарича още и Утешител. Той ни утешва във всяка скръб, невидимо дава благодат на всеки, който Го призовава в молитва. Благодат – това е дар на Светия Дух, който укрепява, просветлява и оживотворява душите и сърцата.
             Петдесетница – рожден ден на Църквата. Светият Дух изпълнил сърцата на апостолите с Божествен огън, с дръзновение и мъжество да изпълнят заръките на Господ и да разпространяват вярата Христова, дори да отдадат живота си за нея. Когато Иисус Христос бил арестуван, повечето от тях се плашели и криели, а сега след слизане на Светия Дух, всички станали безстрашни проповедници и почти всички приели мъченическа смърт за Христа.
            Този ден, Петдесетница, когато Светият Дух слиза над апостолите и другите присъстващи Христови следовници е рожден ден на Църквата Христова, която повече от 2000 години преподава неизменните Христови истини. И до днес православните духовници преподават същите истини, които апостолите получили от Христос и завещали на своите следовници.
           Църква означава събрание, общност на вярващи, просветени от Светия Дух, които единомислено изповядват вярата си във Възкръсналия Христос, така както са я изповядвали апостолите, като се стремят да изпълняват Божиите заповеди, живеят в мир, разбирателство и любов,
          Слизането на Светия Дух, новозаветната Петдесетница, рожденият ден на Църквата се празнува особено тържествено. В този ден християните отиват на празничното богослужение с голяма радост и страхопочитание пред непостижимата премъдрост и сила на Бога и славят Светата Троица. Свещениците разпръсват орехови листа, които изобразяват огнените езици на Светия Дух, спуснал се над главите на апостолите. В следващия ден празникът продължава с честване на Светия Дух.
            Да не се отделяме от Църквата, защото тук при извършваните от духовниците свещенодействия, Светият Дух се спуща невидимо над нас и ни дава сили да противостоим на злото и да вършим добро.
            Въпроси към урока:
1.Кога Господ се възнесъл  на небето? – на четиридесетия ден от Своето Възкресение.
2.Какво обещал Христос на учениците Си преди Възнесение?– Той обещал да прати Светия Дух, Утешителя, Който ще ги научи на всичко, ще ги подкрепи и умъдри.
3.С какво чудо било съпроводено спускането на Светия Дух? – Светият Дух се спуснал над учениците, Божията майка и присъстващите Христови следовници във вид на огнени езици. Апостолите се удостоили с мъдрост и сила и започнали без страх да проповядват на чужди езици и всички можели да чуят Христовото учение на своя роден език.
4.Защо Петдесетница се приема за рожден ден на църквата? – защото в този ден слиза Светия Дух, обещан от Христос и дава благодат на всички Христови следовници. След убедителната боговдъхновена проповед на апостол Петър 3000 души повярвали и всички с едно сърце славели Бога и вършели всичко в единомислие, мир и любов. Църквата е събрание, общност на повярвалите в Христос, просветени от Светия Дух.
          Задача: Запознайте се с иконата, изобразяваща слизането на Светия Дух. Опитайте се да дадете описание на Църквата, която възникнала в деня на Петдесетница. Оцветете приложението.

Петдесетница 1

Иконата е копирана от http://www.easterngiftshop.com
ПетдесетницаПриложение за оцветяване – http://www.svetlinata-na-hrama.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s