Възкресение Христово

Седмичен урок по Религия-Православие,      3 клас, 28 урок

           Въпроси за преговор:
1.Къде отиват след Тайната вечеря Христос и учениците Му?- отиват в Гетсиманската градина, където често пребивават в молитва.
2.Как Иуда предава своя Учител? – той довежда римските войници и целува Христос, като това е знак, че Този е, Когото трябва да хванат.
3.Как се отнасят към Христос Неговите съдници и голяма част от народа? – те Го ругаят, подиграват се, дори надяват трънен венец на главата Му.
4.Как постъпва благоразумният разбойник и какво му обещава Господ? – благоразумният разбойник се разкайва за греховете си и проси от Господ да го спомене в Царството Си, а Той го приема пръв от всички в рая. 

Възкресение Христово

          Христовите ученици са дълбоко опечалени след като техния Учител е разпънат на кръст и погребан. Скърбят още повече заради това, че при вида на войниците, които идват да арестуват Спасителя, те се разбягват и не остават с Него в последните, най-тежки часове от земния Му живот.

          Но тяхната скръб в миг се обръща на голяма радост при вестта, която донасят жените мироносици. Жените, които отиват рано сутринта в неделя да помажат Иисусовото тяло с благовонно миро според обичая, виждат, че камъкът на гроба е отместен и вътре стоят само погребалните завивки, но Иисус Го няма. Светоносен Ангел седи на камъка при гробната пещера и им казва: „Защо търсите Живия между мъртвите”(Лука 24:5). Мироносиците веднага известяват това на апостолите. Петър и Йоан тичат към гроба Иисусов и сами се уверяват, че гробът е празен.
          Явяването на Господ след Възкресението Му. Според преданието след Своето Възкресение Христос се явява първо на Своята майка, а след това на Мария Магдалина, а после и на Своите ученици. Забележително е първото Му явяване сред учениците. От страх да не бъдат заловени от юдеите, те се заключват в голямата йерусалимска горна стая, където празнуваха Тайната вечеря със Своя Учител. Вечерта в първия ден на Възкресението, Христос се явява сред тях, макар вратата  да е заключена. Той ги благославя с думите: “Мир вам!” (Йоан 20:19). Показва им раните на ръцете и нозете Си от приковаването на кръста и прободените си от копието ребра, за да ги увери, че е Той, а не привидение. За да успокои апостолите, Господ пожелава да вечеря и беседва с тях.
          Неверието на Тома. При това явяване на Господ,  един от апостолите отсъства. Това е апостол Тома. Изпълнени с голяма радост, другите апостоли разказват на Тома, когато той идва, че видели Господа и говорили с Него. Когато Тома чува за Възкресението на Христос, той желае сам да се увери в това и казва: „Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите, и не туря пръста си в ребрата Му, няма да повярвам.” (Йоан 20:25).
          След седмица Господ отново се явява сред учениците Си, пак при заключена врата. Там вече е и апостол Тома. Христос го вика да пипне раните от прободените Му ръце и нозе и да сложи ръка в раната на ребрата Му. Тома лично се уверява, че пред него е Христос и възкликва: „ Господ мой и Бог мой!” Бог му отвръща: Тома, ти повярва, защото Ме видя. Блажени са тези, които не са видели и са повярвали” (Йоан 20:29). Неделята след Възкресение Христово, когато е срещата на възкръсналия Христос с апостол Тома, се нарича Томина неделя.
          Нека не бъдем неверни, а да вярваме несъмнено, че всичко, на което ни учи Бог е истина и всичко, което е рекъл, ще се сбъдне.
          Въпроси след урока:
1.За кого пострада Христос на Кръста? – за нас хората, за да изкупи греховете ни и като приеме смърт, да може да слезе в царството на смъртта, да строши адовите врати и да освободи праведниците от Адам насетне и така отново да отвори за нас човеците вратите на рая.

2.На кого се явява Господ след Възкресението Си? – по предание първо се явява на Своята майка, после на жените мироносици, след това и на учениците Си.
3.Защо апостол Тома не повярва? – той не присъства на явяването на Господ в деня на Възкресението Му и желае сам да се увери.
4.На кой ден е Томина неделя? – неделята след Възкресение Христово, когато е срещата на възкръсналия Христос с апостол Тома.
         Задача: Разгледайте иконата, която изобразява явяването на възкръсналия Христос на учениците Му и се опитайте да разкажете за събитията, свързани с Възкресение Христово. Оцветете приложението.
           Копирайте 28 УРОК, 3 клас, Възкресение Христово
01040_hireswww.galleryhip.com

Изображението е копирано от http://www.galleryhip.com

Scan0001

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s