Тържественото влизане на Господ в Йерусалим

Седмичен урок по Религия-Православие,     3 клас, 25 урок

Въпроси за преговор:
1.Как света Дева Мария била известена, че ще стане Майка на Спасителя? – първият вестоносец на Бога, свети Архангел Гавриил я известил, че ще роди Божия Син

2.Какво означава „облажавам”? – почитам
3.Как наричаме донесената от Архангел Гавриил вест и празника, посветен на нея? – наричаме я блага вест, а празника Благовещение.
4.Кога празнуваме Благовещение и кого почитаме на този ден? – отбелязваме го на 25 март и почитаме Божията Майка и майките християнки.

 Тържественото влизане на Господ в Йерусалим

         Евреите имат голям празник Пасха, посветен на чудесното избавяне на еврейския народ от египетското робство. Пасха се празнува в деня, в който пророк Мойсей извел евреите от Египет и ги повел към обетованата земя. Какво знаете за пророк Мойсей? – Бог разговарял с него при неизгарящата къпина. На планината Синай му дал десетте Божии заповеди. Мойсей ударил с тоягата си по водите на Червено море и то се отдръпнало, а народът минал по сухо на другия бряг, докато преследвачите египтяни били заляти от водата.

          Тържественото влизане на Господ в Йерусалим. На Пасха всички се събират в Йерусалим и отиват в храма, за да се поклонят на Бога. Господ решил да покаже на народа, че Той е чаканият от векове Спасител и Цар. Изпратил учениците си в близко село да намерят едно вързано осле и да Му Го доведат. Някога еврейските царе влизали в престолния град яхнали осле (магаренце). Господ яхнал ослето и потеглил с учениците си към града. 
          Народът посрещнал Господ Иисус Христос като свой Спасител. Всички знаели за чудото с възкресяването на Лазар и за всички чудеса, които Иисус извършил. Излезли да Го посрещнат не стареите и законоучителите, а обикновения народ и децата. Те с голяма радост Го приветствали като развявали палмови вейки и мятали дрехите си по пътя Му, а децата  пеели: ”Осанна! Благословен, Идещият в име Господне!”( „Осанна” е вик на възхвала и славословие, а на еврейски значи „спаси”.)
          Евреите знаели от пророчествата, че ще дойде Цар и Спасител за народа. Сега, като видели Иисус да влиза в града, посрещнали Го с надежда, че ще ги избави от римското робство. Но не затова бил дошъл Господ, а да ги избави от робството на греха и да ги подготви за вечния живот в Царството Небесно. Те не разбрали, че Иисус не е земен цар, а Небесен Цар.
          Господ изгонил търговците от храма. Господ се отправил към храма да се помоли и да проповядва. Но там заварил пълно безредие. Дворът бил превърнат на пазар. Продавали и купували животни, обменяли пари, викове изпълвали простора. Изпълнен със свещен гняв, Господ прекатурил масите и изгонил търговците.
          Празникът Вход Господен в Йерусалим. Тържественото влизане на Господ в Йерусалим църквата отбелязва с празника Вход Господен в Йерусалим. Всички носят в ръце върбови клонки (защото палмата не расте у нас) за спомен  на това радостно събитие. Затова празникът се нарича също и Връбница. Но у нас празникът е най-познат сред народа  като Цветница, защото в храма се донасят много цветя, с които хората украсяват иконите в знак на почит към Бога.
          Цветница се пада в неделния ден една седмица преди Великден. На този празник се радват най-много децата. Те отиват със своите родители в храма и отнасят в дома си върбови клонки за благословение на дома. Всички, които носят имена на цветя, имат имен ден на Цветница.
 Въпроси към урока:
1.Как е познат празника, с който църквата отбелязва Вход Господен в Йерусалим? – Връбница, Цветница.

2.Какво държат хората в ръце когато са на църква? – Всички носят в ръце върбови клонки (защото палмата не расте у нас) за спомен на радостното посрещане на Господ при влизането Му в  Йерусалим.
3.Какво означава възгласа „Осанна”? – това е възглас на славословие, на еврейски означава „спаси”.
4.Кои празнуват имен ден на Цветница?- всички, които носят имена на цветя.
 Задача: Гледайте презентацията Тържественото влизане на Господ в Йерусалим„. Опитайте се да разкажете за това радостно събитие и за празника, посветен на него.
Копирайте презентацията Тържественото влизане на Господ в Йерусалим„.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s