Благовещение – начало на нашето спасение

Седмичен урок по Религия-Православие,      3 клас, 24 урок

Въпроси за преговор:
1.Защо заповедта за любовта е най-важна? – тя е дадена от Господ и нейното изпълнение ни прави истински християни.

2.Кога ще постигнем изпълнението на тази заповед в цялост? – когато заобичаме и враговете си.
3.Как да заобичаме враговете си? – когато сме сърдити и гневни някому, вместо да кроим как да отмъстим и да го унизим, да повторим няколко пъти „Бъди благословен (името)” и да се помолим „Господи , Иисусе Христе, помилуй ни”. Като го кажем няколко десетки пъти наум, веднага ще забележим, че гневът ни е утихнал, защото с призоваване на Божието име, благодатта ще ни помогне да очистим сърцето си от всяка злост. Също и при изповед пред свещеник, ако споделим за гневенето ни, ще получим облекчение.

Благовещение – начало на нашето спасение

           Изминали много години откакто прародителите били изгонени от рая. Много поколения се изредили, а животът на хората бил тежък, изпълнен със страдания и сълзи. Но потомците на праотците свято пазели в сърцата си и предавали на децата си изреченото от Бога обещание пред Адам и Ева, че ще изпрати Спасител на човечеството от греха и злото.

          Поколения наред Бог разкривал на народа чрез своите пророци как ще се роди на земята дългоочакван Спасител от рода на цар Давид, от чиста девица, как ще пострада Той за човешкия род, за да изкупи греховете му. Да си припомним, че след грехопадението прародителите загубили не само рая, но загубили и своето безсмъртие. Те и техните потомци били обречени на смърт и след смъртта си попадали в тъмницата на ада.
          Но ето, че дошъл краят на това наказание. На земята една свята девица приела благата вест от небето, че ще стане майка на Спасителя. Коя е тази свята девица? Това е пречистата Дева Мария, която от дете била въведена в храма Йерусалимски и посветена в служба на Бога. Там тя живяла в молитви, труд и непрестанно четене и изучаване на Свещеното Писание. Сърцето й горяло от любов към Бога и жадувало да дочака раждането на Спасителя.
          След като навършила пълнолетие по еврейските закони, света Дева Мария трябвало да се омъжи и да напусне храма. Но тя твърдо заявила, че е посветена от родителите си на Бога и сама е дала обет да остане девица и да не се омъжва. Архиереите в храма Господен не можели да я оставят да живее в храма, но решили да изпълнят желанието й да остане девица. Като я сгодили за стареца Йосиф, нейн далечен родственик от рода Давидов, те я поверили на грижите му за опазване на девството й.
          Света Дева Мария отишла да живее в дома на праведния Йосиф в малкия град Назарет. Тя не излизала сред народа, нито се отдавала на разговори и развлечения, но стояла в дома си, като продължавала да изучава божествените книги и да се труди в домакинството.
           Веднъж докато била вглъбена в Свещеното Писание, светъл Ангел застанал тихо пред нея. Това бил първият вестоносец при Бога – свети Архангел Гавриил, който носел в ръката си белоснежно цвете. Той приветствал света Дева Мария с думите: „Радвай се благодатна, Господ е с тебе, благословена си ти между жените”. Девицата се смутила от този поздрав и се чудела какво значат тези думи. Тогава Архангелът й известил, че тя ще стане майка на Божия Син. А тя го попитала как ще стане това, тъй като е девица. Ангелът й отговорил: „Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.”
          Света Дева Мария се изпълнила с неизказана радост при тази вест, че ще стане Майка на дългочакания Спасител. Като свела смирено глава тя отговорила: ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти.”
          При тези думи Светият Дух сторил чудо, немислимо за човеците и света Дева Мария заченала в утробата си Сина Божий.

          В тези дни света Дева Мария се отправила към града на своята родственица Елисавета. Вие знаете, че Елисавета и свещеникът Захарий са родителите на свети Йоан Кръстител. По това време Елисавета от шест месеца носела в утробата си своя дългоочакван син. Щом чула поздрава на Мария, Елисавета усетила как младенецът проиграл в нея. Тя пророчески разбрала какво се е случило с нейната родственица и високо извикала: „Благословена си ти между жените, и благословен е плодът на твоята утроба! И откъде ми е това – да дойде при мене Майката на моя Господ?”
          А света Дева Мария, изпълнена с голямо благоговение възхвалила Господа с думите:Душата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой, задето Той милостно погледна  унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове” Света Дева Мария смирено приела Божията воля да стане Майка на Спасителя, като оказана голяма милост и чест на една обикновена бедна девица. Тя предузнала, че заради раждането на Спасителя ще я облажават (почитат) всички идващи поколения.

          Света Елисавета приела с голяма радост света Дева Мария да и гостува и тя останала при нея три месеца, след което се върнала у дома си.
          Думите от поздрава на свети Архангел Гавриил и на света Елисавета към света Дева Мария звучат в песен на възхвала, която  народът пее в църквата на всяко богослужение.
         „Богородице Дево, радвай се благодатна, Господ е с Тебе. Благословена си ти между жените и благословен е плода на Твоята утроба, защото Ти си родила Спасителя на света.”
          Във всеки храм на царските двери е изобразено това велико събитие как свети Архангел Гавриил  известява света Дева Мария с благата вест за раждане на Спасителя.

          Празникът посветен на благата вест е наречен Благовещение и се чества особено тържествено всяка година на 25 март. Християните го посрещат с голяма радост и прославят Божията Майка, като просят от нея помощ и небесна закрила. На този ден се почита и майката християнка, на която е поверено отглеждането и възпитанието на децата в изпълнение на Божиите заповеди.
          На Благовещение имен ден имат Благовест и Благовеста и всички със сродни имена.
Въпроси към урока:
1.Какво обещал Бог на първите хора при изгонването им от рая? – да им изпрати Спасител, който да изкупи греховете им.

2.Как света Дева Мария била известена, че ще стане Майка на Спасителя? – първият вестоносец на Бога, свети Архангел Гавриил я известил, че ще роди Божия Син.
3.Как приела света Елисавета своята родственица Мария? – тя пророчески я поздравила като Майка на Божия Син.
4.Какво означава „облажавам”? – „облажавам“ означава „почитам“.
5.Как наричаме тази радостна вест и празника, посветен на нея? – наричаме я блага вест, а празника Благовещение.
6.Кога празнуваме Благовещение и кого почитаме на този ден? – отбелязваме го на 25 март и почитаме Божията Майка и майките християнки.
          Задача1: Гледайте  презентация Благовещение и се опитайте да разкажете най-важните моменти от това радостно събитие.

Копирайте презентация Благовещение
          Задача 2: Сами направете и надпишете поздравителна картичка за деня на майката – Благовещение, 25 март. Разгледайте Поздравителна картичка за деня на майката.
          Копирайте 24 УРОК, 3 клас, Благовещение – начало на нашето спасение

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s